Huis, Brugge

Huis, Brugge, 51N4E, (c) Ake Lindman
Huis, Brugge, 51N4E, (c) Ake Lindman
Huis, Brugge, 51N4E, (c) Ake Lindman
Huis, Brugge, 51N4E, (c) Ake Lindman
Huis, Brugge, 51N4E, (c) Ake Lindman

Een project van 51N4E in Brugge.
Een inleidende tekst van 'Vormgevers' (programma op Canvas) tekent het bureau: "Zij hadden veel bezwaar tegen de titel van de reeks, want 'vorm' is voor hen, eerder dan een betrachting, het louter gevolg van de manier waarop zij architectuur zien: namelijk de optimale enscenering van de relatie tussen een gebouw en zijn context."
Die context is hier een van de typische Brugse Reien, een historisch rijhuis met typische Vlaamse achterbouw en een klein stedelijk perceel.

51n4e werd gevraagd om een winkel met woning om te bouwen tot een weekendhuis. Ze herinterpreteerde de achterbouw, verlegde het centrum van de woning naar de keuken, veranderde de sfeer in sommige kamers door middel van herindeling, nieuwe vloeren en legde klemtonen met behulp van kleur.

Het oude volume van de oorspronkelijke achterbouw neemt bijna heel de eigenlijke tuin in. De ene gemeenschappelijke muur is hoger dan de andere en daar lijkt dan gewoon een dak op gelegd te zijn. Het volume kent een kleine knik door een knik in de perceelsgrens. Door middel van ingeschreven cirkels in de hoeken van verschillende dwarse doorsnedes van de achterbouw onstaat er een boog aan de achtermuur van het huis en deze gaat over tot een assymetrie naar achteren toe. Door de knik van de perceelsgrens te respecteren krijg je een heel complexe plaatsing van de beplanking van het binnenoppervlak. Dit niet perfecte resultaat is het mooie van deze nieuwe ruimte. Het heeft iets van een betoog voor het zoeken naar een oplossing voor zo'n rare grenzen en hoekjes, door deze net niet te verbergen. Een lichtkoker van ongeveer een meter doorsnede doorboort de schil van het volume en creëert hierdoor licht in de wintertuin alsook in de keuken die eraan grenst.

De keuken is de meest centrale ruimte van deze woning. Maar deze ruimte heeft een duaal karakter, want het is tevens ook een soort van ontvangstruimte/leefruimte. 51n4e benadrukt dit omdat men de functie van het koken kan verhullen. Kookvuren kan men verbergen onder een tafeloppervlak en voor de kast en afwasbak kan men een glazen wand schuiven. De kachel onder het frame bevestigt dit nog eens. Voor een echte woning lijkt dit niet leefbaar en helemaal niet nodig, maar omdat dit een vakantiewoning is, wil men de bezoeker de keuze laten waarvoor men de ruimte wil gebruiken.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Hendrik Peeters (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

51N4E

Ontwerpers: 

Johan Anrys
Freek Persyn
Peter Swinnen
Bob De Wispelaere
Joost Kärver
Aglaia De Mulder
Jan Das

Opdrachtgever: 

privé

Taal: 

Nederlands

Straat: 

privé

Postcode: 

8 000

Gemeente: 

Brugge

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2005

Datum oplevering: 

2007

Oppervlakte: 

226 m²

Volume: 

750 m³

Studiebureaus: 

BAS/ Dirk Jaspaert

Hoofdaannemers: 

Hornicub

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub