Kantoor- en bedrijfsgebouw SEW Leuven

SEW Office Haasrode © Filip Dujardin
SEW Office Haasrode © Filip Dujardin
SEW Office Haasrode © Filip Dujardin
SEW Office Haasrode © Filip Dujardin
SEW Office Haasrode © Filip Dujardin

8 Office Architects is een team van architecten, ingenieur-architecten en stedenbouwkundigen, dat zowel voor publieke als voor private opdrachtgevers bouwt. De portfolio van het team bevat ontwerpen voor onder andere groepswoningbouw, musea, scholen, stadsontwerp, kantoorgebouwen, zowel renovatie als nieuwbouw.

Dit kantoorgebouw met bedrijfshal is het winnende ontwerp van een wedstrijd. Het kwam tot stand tussen 2007 en 2009. De site maakt deel uit van het Researchpark in Haasrode (Leuven) en heeft een oppervlakte van 5.800 m2. Het gebied is heuvelachtig en zal verder geëxploiteerd worden als industriezone. Het gebouw bevindt zich op het hoogstgelegen punt van de site, in een bocht van een nieuw aangelegde weg die schuin naar het gebouw toeloopt. Aan de noord- en de oostzijde van het gebouw zijn parkings voorzien.

De twee onderscheiden functionele onderdelen zijn enerzijds een U-vormige kantoorzone en anderzijds een T‐vormige bedrijfshal. Een brede trap geeft toegang tot een inkomhal met balie en een circulatiezone. In het verlengde van de inkomhal ligt een patio, die het landschap in het hart van het gebouw binnenbrengt. Ook zorgt de patio ervoor dat zowel de drie binnengevels van de kantoorzone als de gevels van de bedrijfshal op elkaar uitkijken, waardoor er maximaal contact is tussen de verschillende functionele delen van het gebouw. De planindeling zit logisch in elkaar en circulatiegangen lopen meestal in het midden van de kantoorzone. Zowel de voor- als achtergevels hebben hierdoor lichtinval.

Het basisvolume van het complex is een doos die evenwel bijkomende verticale geledingen krijgt en rekening houdt met de hellingen van het landschap, de beste zichtlocaties en de organisatie binnenin. Zo weerspiegelen de gevelpanelen de hellingen op het terrein. Op de meest optimale zichtlocaties wordt het volume dubbelhoog, waardoor het landschap ook meer naar binnen getrokken wordt. Ook duiden de dubbelhoge gevelpanelen op dubbelhoge ruimtes en het beglazingspercentage wordt ook vergroot of verkleind in functie van het al dan niet publieke karakter van de activiteiten die achter de gevel uitgevoerd worden.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en op een architectuurkritiektekst van Fatme Hassan (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

8 office architects
Bram Aerts ir architect

Ontwerpers: 

Hans Janssen
Bram Aerts

Opdrachtgever: 

Sew Caron Vector

Taal: 

Engels

Straat: 

Evenementenlaan

Nummer: 

7

Postcode: 

3 001

Gemeente: 

Leuven

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2007

Datum oplevering: 

2010

Oppervlakte: 

4 106 m²

Volume: 

21 213 m³

Totale bouwkost: 

4 800 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 169 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

stabiliteit en technieken ingenieursbureau Arcade, Kontich
landschapsontwerp Aldrik Heirman, Nazareth
bouwfysica en akoestiek Daidalos Peutz, Leuven

Hoofdaannemers: 

Cosimco, Kontich

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners