Kinderdagverblijf Speelpleinstraat, Merksem

Speelpleinstraat - 51N4E - (c) Filip Dujardin
Speelpleinstraat - 51N4E - (c) Filip Dujardin
Speelpleinstraat - 51N4E - (c) Filip Dujardin
Speelpleinstraat - 51N4E - (c) Filip Dujardin
Speelpleinstraat - 51N4E - (c) Filip Dujardin

Om zo veel mogelijk parkruimte vrij te houden, ontwierp 51N4E de ongewone combinatie van een kinderdagverblijf en stelplaats voor de groendienst geïntegreerd in één compact gebouw. Door de organisatie op een enkel niveau, rondom een binnenpatio, wordt de circulatieruimte ingeperkt en de relatie met de omgeving gemaximaliseerd. In plaats van te focussen op de programmatorische verschillen tussen beide, gebruikt het project beide functies teneinde het park zoveel mogelijk te activeren. Het scherpe contrast tussen de twee gebruikers wordt verzacht door het vloerniveau van het kinderdagverblijf lichtelijk op te hogen, hetgeen alle gebruikers op dezelfde ooghoogte brengt, slechts gescheiden door een glazen scheidingswand. Van buiten uit gezien ontkoppelt dit hoogteverschil het gebouw van zijn parkomgeving, zodat de organisatie van de groendienst zich vrijuit rondom het gebouw kan ontplooien.

Binnen dit kunstmatige landschap is de zeer georganiseerde routine van het kinderdagverblijf op een rationele manier uitgespreid. Alle dagelijkse activiteiten vinden plaats in een opeenvolgende reeks van kamers, hoeken en nissen. De botsing tussen de grootschalige betonnen structuur en de houten wanden en meubels die het verblijf organiseren, geeft een schoonheid en generositeit aan het dagdagelijkse gebruik. De kleuren van de materialen zijn met opzet afgestemd op de parkomgeving, zodat het leven binnen zich hiertoe kan verhouden zonder enige tussenzones. Het voelt aan alsof men leeft in het park: een plaats waarin gemeenschap en (stedelijke) natuur samenkomen.

Dit gebouw is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door het architectuurbureau. 

Architectenbureau: 

51N4E

Ontwerpers: 

Johan Anrys
Freek Persyn
Peter Swinnen

Opdrachtgever: 

AG Vespa

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Speelpleinstraat

Nummer: 

55

Gemeente: 

Merksem

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

3 500 m²

Volume: 

10 000 m³

Totale bouwkost: 

3 000 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

857 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

BAS/ Dirk Jaspaert
Studiebureau Boydens
Daidalos-Peutz

Hoofdaannemers: 

Strabag, Antwerpen

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners