Kinderpsychiatrisch Centrum, Genk

Kinderpsychiatrisch Centrum - Osar - (c) Osar
Kinderpsychiatrisch Centrum - Osar - (c) Osar
Kinderpsychiatrisch Centrum - Osar - (c) Harry Gruyaert
Kinderpsychiatrisch Centrum - Osar - (c) Osar
Kinderpsychiatrisch Centrum - Osar - (c) Osar
Kinderpsychiatrisch Centrum - Osar - (c) Osar

Het Kinderpsychiatrisch Centrum KPC is een mooi voorbeeld voor een ‘Healing Environment’ waar zorg en architectuur samengaan. Het gebouw zelf is organisch ingebouwd in het bosrijke landschap van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het gebouw, ontworpen door Osar, biedt psychiatrische zorg en residentiële opvang aan 27 kinderen en jongeren verdeeld in 3 leefgroepen van 9. Daarnaast is er ook dagopvang voor 10 kinderen. Elke verblijvende leeftijdsgroep - peuters of kleuters, lagere schoolleeftijd en jongeren - heeft een buitenruimte met spelelementen die tot de leefruimte behoort. Hier vinden de jonge verblijvers privacy en rust. Hoewel de kinderen maximaal 6 weken in het KPC verblijven, is er veel belang gehecht aan huiselijke sfeer. Dit vertaalt zich in het gebruik van warme materialen zoals hout. Het gebouw zelf is overzichtelijk en heeft een ‘transit’-functie voor de kinderen en jongeren. Centraal kunnen alle leeftijdsgroepen samenkomen, spelen of komen ze in contact met de ouders. Vanaf de inkomdeur van de leefgroep is dit meer gesloten en geborgen totdat in de kamers een absolute privacy geldt. Bovenop de verzonken leefruimtes ligt een transparante publiek toegankelijke bovenlaag met de hoofdtoegang en de administratie die vanuit het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) zichtbaar zijn. Naast administratieve functies en burelen liggen ook de consultatie en gespreksruimtes, observatiekamers, ergo-, klas- en muzieklokaal langs een centrale gang, los van de leefgroepen.

Kunst voor kinderen

De kunstintegratie in dit project werd ontworpen door Ann Veronica Janssens. Doordat je bijna in elke ruimte contact hebt met het buitenlicht, speelt zij hier met het daglicht. Via een aantal subtiele ingrepen in het glasvlak zoals prisma’s en lenzen, ontstaan er telkens weer andere lichtkleuren en effecten.

Dit gebouw is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin en werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2015. De tekst werd ons aangeleverd door het architectuurbureau. 

Architectenbureau: 

osar architects

Ontwerpers: 

osar architecten

Opdrachtgever: 

Kinderpsychiatrisch Centrum Genk vzw

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Schiepse Bos

Nummer: 

8

Gemeente: 

Genk

Land: 

België

Datum oplevering: 

2014

Oppervlakte: 

3 020 m²

Totale bouwkost: 

6 300 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 800 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Landinzicht, landschapsarchitect - Brussel
Boydens, technieken - Loppem
Util, stabiliteit - Brussel

Hoofdaannemers: 

TVH Heijmans/Democo; Bilzen/Hasselt

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners