kinderschoenen De Ruyte

kinderschoenen De Ruyte © Filip Dujardin - ONO architectuur
kinderschoenen De Ruyte © Filip Dujardin - ONO architectuur
kinderschoenen De Ruyte © Filip Dujardin - ONO architectuur
kinderschoenen De Ruyte © Filip Dujardin - ONO architectuur
kinderschoenen De Ruyte © Filip Dujardin - ONO architectuur

De site bevindt zich aan de rand van het oude, pittoreske centrum van Belsele in een huizenrij. Door de volumes van verschillende grootte heeft deze een verbrokkeld karakter. Op dit zeer smalle kavel werd gevraagd om een kinderschoenenwinkel te realiseren. Ondanks de kleine footprint  is er eveneens een klein appartement toegevoegd. Het volume van het gebouw neemt de verschillende profielen van zijn buren over en verzoent hierdoor de verschillende gebouwen met elkaar. De dakopbouw van de kinderschoenenwinkel met appartement verspringt hierdoor in hoogte aan de voorgevel. De achtergevel vertaalt eenzelfde verschil van de profielen van de buren in de opbouw van het plan, tevens resulterend in gevelvelden met verschillende hoogte.

Het messing schrijnwerk aan de voorgevel plooit zich om naar de binnenzijde van het gebouw. Achter het vitrineglas worden de overmaatse blokken van het gevelmetselwerk tot beneden doorgetrokken. Het bovenste deel bevat het naambord van de winkel: overdag
projecteert de zon de naam in zachte schaduwen op het achterliggende metselwerk, ’s avonds licht de naam fel op in het donkere straatbeeld. Deze gelaagde opbouw wordt ook doorgetrokken naar het appartement. De vitrine werd verruimd door ze naar binnen te trekken langs beide zijden van een aflopende publieke helling. De dubbele schuifdeur op het einde van de helling vormt de feitelijke toegang van de winkel. Gezien de grote diepte van het kavel en de beperkte mogelijkheden tot het binnenbrengen van licht via de smalle gevels, werd centraal in de winkel een patio voorzien. Deze definieert meteen ook verschillende zones in de lange winkelruimte. Een trap leidt tot een ondergrondse koopjesafdeling en stockruimte. Het messing herhaalt zich in de balustrade van de trap.

De trappen naar en in het appartement zitten rondom een houten meubel gewikkeld. Hierin zitten verschillende ondersteunende functies, zoals een vestiaire, een toilet, een berging, een keuken, kasten en technieken. Hoogteverschillen langs dit meubel delen verschillende gebruikersruimten op en brengen de twee verdiepingen van het duplex appartement subtiel dichter bij elkaar. Dit meubel staat opnieuw in contrast met de donkere polybeton en betonnen plafond. Een vide verruimt de leefruimte naar de bovenliggende mezzanine met slaapruimte. Door de maximaal opengewerkte achtergevel ontstaat een direct contact met het dakterras en achterliggend groendak. Door op juiste plaatsen doorkijken te voorzien, oogt het kleine appartement toch zeer ruimtelijk.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurkritiektekst van Liesbeth De Bock (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

ONO architectuur

Ontwerpers: 

Gert Somers, Jonas Lindekens, Benoit Stes, Nicolas Petillon

Opdrachtgever: 

Deruyte bvba

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Belseledorp

Nummer: 

45

Postcode: 

9 111

Gemeente: 

Belsele

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2008

Datum oplevering: 

2011

Oppervlakte: 

278 m²

Volume: 

925 m³

Totale bouwkost: 

475 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 708 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

stabiliteit Arthur Deroover

Hoofdaannemers: 

Inter-Fast NV, ruwbouw De Grande NV, interieur

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners