Kledingzaak Twiggy, Gent

Kledingzaak Twiggy, Gent - advvt - (c) Filip Dujardin
Kledingzaak Twiggy, Gent - advvt - (c) Filip Dujardin
Kledingzaak Twiggy, Gent - advvt - (c) Filip Dujardin
Kledingzaak Twiggy, Gent - advvt - (c) Filip Dujardin
Kledingzaak Twiggy, Gent - advvt - (c) Filip Dujardin

In een oud negentiende-eeuwse stadswoning wil zich een kledingzaak vestigen. Het gebouw moet winkel zijn van beneden tot boven. Het huis moet de winkel zijn, de winkel het huis. Dat is een verlangen, maar ook een kwestie van praktische bezwaren. De mooie oude trap mag niet voldoende zijn om zomaar iedereen op en neer te laten lopen. En niet één trap mag volstaan wanneer moet voldaan worden aan brandtechnische verwachtingen. Waar verdiepingen zich vandaag verbinden door de trap, nemen ze tegelijk ook door diezelfde trap afstand. Geen enkele verdieping laat de andere zien. Het verlangen is dat dit anders zou zijn: een pragmatische eis van overzicht en inzicht te geven in dit huis dat onder handen werd genomen door architecten de vylder vinck taillieu.

De tweede trap is de kwestie. Maar eigenlijk is het toevoegen van een nieuw trappenhuis niet wenselijk.
De achtergevel krijgt een dikte die op zich genoeg plaats maakt voor de andere trap. Die andere trap die de benedenverdieping – kelder – met de bovenverdieping – eerste verdieping - weet te verbinden.

Tussen de benedenverdieping en gelijkvloerse verdieping verdwijnt een vloer. Vanuit de inkomhal ziet men langs de deuren van de kamers meteen hoe het huis is. De vloer in die ene kamer is weg; door de cascade van deuren komt die mooie oude trap in zicht en al achter die oude trap tekent de nieuwe strakke trap zich af.


Dit gebouw is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door het architectuurbureau. 

Architectenbureau: 

architecten de vylder vinck taillieu

Ontwerpers: 

architecten de vylder vinck taillieu; medewerkers Hans Vanassche, Rosie van der Schans

Opdrachtgever: 

Twiggy bvba

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Notarisstraat

Nummer: 

3

Gemeente: 

Gent

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

775 m²

Volume: 

3 566 m³

Studiebureaus: 

stabiliteit: Ney+partners sa/nv

Hoofdaannemers: 

Matthijssens bvba

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners