Kloosterhof Pamele

Kloosterhof Pamele, Oudenaarde © noArchitecten
Kloosterhof Pamele, Oudenaarde, noArchitecten © Kristien Daem
Kloosterhof Pamele, Oudenaarde, noArchitecten © Kristien Daem
Kloosterhof Pamele, Oudenaarde, noArchitecten © Kristien Daem
Kloosterhof Pamele, Oudenaarde, noArchitecten © Kristien Daem
Kloosterhof Pamele, Oudenaarde, noArchitecten

Het Woon‐ en zorgcentrum Kloosterhof Pamele bevindt zich op de plaats van een voormalig neogotische klooster in Oudenaarde, in de middeleeuwse ambachtelijke wijk van Pamele. De site is gelegen op een hoekperceel vlak langs de Schelde.

De inplanting van het gebouw is opmerkelijk: deze is niet loodrecht naar de Schelde gericht, maar is gedraaid over een hoek van 45 graden. Hierdoor krijgt men een breed perspectief van het hele bouwwerk. In de Kasteelstraat wordt de begrenzing van het gebouw teruggehouden van de rijhuizen. Langs de kant van de Schelde is de verlaagde kloostermuur behouden. Het gebouw profileert zich zo in de omgeving als een passend puzzelstuk. Het is niet opdringerig maar straalt een vredig zelfvertrouwen uit, alsof het er altijd al heeft gestaan en herleeft zo in deherinnering van het vroegere klooster. De organisatie van het gebouw refereert naar de kloostertypologie: de orthogonaliteit zorgt voor een rustieke en geritmeerde sfeer.

Naast een tuin heeft het gebouw ook een omsloten binnentuin. Deze binnentuin is het hart van het gebouw. Van hieruit worden immers de verdere functies concentrisch opgebouwd. Rond deze binnentuin liggen de individuele service flats die te bereiken zijn via een enkelzijdige gang, die bovendien een sterke relatie heeft met het water en de omgeving. Hierrond worden enkele woningen en gemeenschappelijke functies geplaatst. 

De buitenmuren zijn opgebouwd uit een een lokale beige baksteen en vermetst in een uitgesproken ritmisch patroon en langs binnen zijn deze bepleisterd. Het verband is telkens anders, wat het individuele en humane karakter van het klooster en het bestaande zorgcentrum versterkt.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurkritiektekst van Mara Nuyens (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool). Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2015.

Architectenbureau: 

noAarchitecten
Tom Thys architecten

Ontwerpers: 

An Fonteyne Jitse van den Berg Philippe Vierin
Adinda Van Geystelen

Opdrachtgever: 

WZC Heilig Hart Oudenaarde / Marc Vanderbeken

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Kasteelstraat 20 / Grachtschelde 2

Postcode: 

9 700

Gemeente: 

Oudenaarde

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2002

Datum oplevering: 

2010

Oppervlakte: 

4 900 m²

Volume: 

14 700 m³

Totale bouwkost: 

6 125 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 250 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Stabiliteit: Babel, Wouter Notebaert - Gent
Technieken: Boydens - Brugge
Tuinen: Philippe Haven & Chantal Vierin - Gits / Brugge

Hoofdaannemers: 

Verstraetebouw - Roeselare

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub