Kroon- en bleekhofstraat

Nieuwbouw van 17 appartementen te Borgerhout (Kroon- en Bleekhofstraat)
Kroon- en bleekhofstraat, 360 Architecten, Antwerpen © 360 Architecten
Kroon- en bleekhofstraat, 360 Architecten, Antwerpen © Luca Beel
Kroon- en bleekhofstraat, 360 Architecten, Antwerpen © Luca Beel
Kroon- en bleekhofstraat, 360 Architecten, Antwerpen © Luca Beel
Kroon- en bleekhofstraat, 360 Architecten, Antwerpen © Luca Beel

Het project ‘Cuberdon’ is gelegen aan de hoek van de Kroonstraat en de Bleekhofstraat te Borgerhout. Het versnipperde bouwblok werd tot één geheel vervolledigd door 360 Architecten in opdracht van AG Vespa. Het programma bestaat uit 17 wooneenheden, een commerciële ruimte en een ondergrondse parkeergarage die plaats biedt aan 22 voertuigen. Het compacte gebouw strekt zich breed uit en profiteert van een wijds uitzicht dat de mogelijkheid biedt tot een optimale lichtinval. Het gebouw, dat bestaat uit drie verspringende bouwvolumes, vormt niettemin één geheel. Er is een duidelijke relatie met de omgeving. Door de ritmiek van de gevels is het gebouw in harmonie met de 19de eeuwse rijwoningen aan de overkant van de straat. De gevel is opgetrokken in een ruwe, donkergrijze handvormsteen, die tegelijk refereert aan het industriële karakter van de naburige bebouwing, maar die ook contrasteert met de roodbruine kleur.

Via verschillende doorkijken gunt het compacte volume de stad een blik op zijn binnenkant. Er is sprake van een duidelijke balans tussen open - gesloten en publiek - privaat. De gelijkvloerse appartementen aan de Kroonstraat hebben een carport aan de straatzijde. Dit zorgt indirect voor een afscheiding van de straat, maar laat dankzij een afsluiting met een transparant hekwerk toch licht en zicht door zonder de privacy van de bewoners in het gedrang te brengen. In de zones langs de Bleekhofstraat wordt het maaiveld dan weer opgetild door de ondergrondse parking. Hierdoor komen de ramen van het gelijkvloers hoger te liggen, waardoor er geen directe inkijk is van voorbijgangers. De structuur van het plan is zeer flexibel, wat veranderingen in de toekomst mogelijk maakt. Dit zorgt voor een meer vrije invulling, zodat er verschillende soorten appartementen ontstaan binnen één gebouw. Het zijn ruime en praktische appartementen. Elk appartement heeft voldoende lichtinval en kijkt uit op terrassen, patio's en tuinen.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Marie Denissen (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

360 architecten

Opdrachtgever: 

AG Vespa

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Generaal Lemanstraat

Nummer: 

55

Postcode: 

2 018

Gemeente: 

Antwerpen

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2006

Datum oplevering: 

2011

Oppervlakte: 

3 734 m²

Volume: 

11 817 m³

Totale bouwkost: 

3 500 000 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Stabiliteit: ABT België
Technieken:360 architecten
Advies akoestiek en bouwfysica: Daidalos Peutz

Hoofdaannemers: 

Hooyberghs NV

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners