L28, Sint-Jans-Molenbeek

L28, B-architecten, (c) Jeroen Verrecht
L28, B-architecten, (c) Jeroen Verrecht
L28, B-architecten, (c) Jeroen Verrecht

Een gebouw als scharnier in het landschap

Het ambitieuze nieuwbouwproject L28 in de Maritieme wijk van Sint-Jans Molenbeek trekt resoluut de kaart van ecologische en sociale duurzaamheid. Het volume, een ontwerp van B-architecten, huisvest een kinderdagverblijf, een polyvalente ruimte voor de buurtbewoners, een lokaal voor de parkwachter en acht passieve woningen. De stedelijke baken wordt een belangrijke scharnier tussen het nieuwe park en de bestaande woningen.

De acht passiefwoning bevinden zich in de toren rond een centrale trappenhal. De toren is een compacte kubusconstructie opgebouwd uit vloerplaten en kolommen volgens het ‘plan libre'-principe, dat ingepakt wordt met een dik isolatiepakket en bekleed is met houten planken. Op die manier verbruiken de woningen een minimum aan energie en dragen ze bij aan een minimale CO2-uitstoot.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013.

Architectenbureau: 

B-architecten

Opdrachtgever: 

Gemeente Sint-Jans-Molenbeek

Taal: 

Nederlands

Straat: 

J. Dubrucqlaan

Nummer: 

224-226

Gemeente: 

Sint-Jans-Molenbeek

Land: 

België

Datum oplevering: 

2011

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners