Magazine Club

Magazine Club, NU architectuuratelier, Lille © Stijn Bollaert
Magazine Club, NU architectuuratelier, Lille © Stijn Bollaert
Magazine Club, NU architectuuratelier, Lille © Stijn Bollaert
Magazine Club, NU architectuuratelier, Lille © Stijn Bollaert
Magazine Club, NU architectuuratelier, Lille © Stijn Bollaert

Een nachtclub, geen plek waar men naartoe gaat om voeling te krijgen met de realiteit of om architectuur te ervaren, maar een plek waar men de buitenwereld even aan zich voorbij kan laten gaan. NU architectuuratelier, het ontwerpbureau dat deze opdracht van Musikprod in 2010 toegewezen kreeg, nam dit als uitgangpunt. Hun ontwerp is gebaseerd op de zwarte doos. Hier worden alle referenties aan de realiteit geminimaliseerd. Het is bijna anti-architectuur.

Binnen deze zwarte doos realiseert NU architectuuratelier een nieuw referentiekader dat bestaat uit de elementaire zaken van een nachtclub, zoals een fumoir, toiletten, een lounge, een bar en uiteraard ook een  dansvloer. Het geheel is opgebouwd als een mierennest met verscheidene toegangswegen die allen uitkomen in de koninginnekamer, de warmste en veiligste ruimte op de dansvloer. Ook akoestisch gezien vormt deze ruimte het kloppende hart van de nachtclub, omringt door massa en functies.

In de koninginnekamer werd er bijzondere aandacht besteed aan de akoestische detaillering. Verscheidene akoestische elementen genereren elk een zeker karakter, identiteit en ruimtelijkheid. De akoestische 'baffles', of geluidsabsorberende elementen, zijn uitgelijnd op een doorlopend ruitpatroon, wat visueel wordt versterkt door de rechtlijnige lichtarmaturen. De rest van de nachtelijke ruimte is sober aangekleed waardoor de massief betonnen DJ-desk en de golvende bar prominent worden benadrukt.

Hetzelfde ruitpatroon van de dansvloer komt terug op vloeren en muren. Dit levert een overweldigend, hallucinerend en bijna surreëel beeld oplevertop. Zo wordt de onbestaande link met de buitenwereld alleen maar benadrukt. Binnenin de club worden  niveauverschillen opgevangen door hellingen die het geheel in elkaar laten vloeien.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurkritiektekst van Lander De Belder (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

NU architectuuratelier

Ontwerpers: 

Halewijn Lievens
Armand Eeckels
Christophe Pham

Opdrachtgever: 

Musikprod

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Rue de Trévise, 84

Nummer: 

84

Postcode: 

59 000

Gemeente: 

Lille

Land: 

Frankrijk

Datum ontwerp: 

2010

Datum oplevering: 

2010

Oppervlakte: 

455 m²

Studiebureaus: 

Daedalus-Peutz Probam

Hoofdaannemers: 

Probam

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub