Masterplan Containerparken, Antwerpen

Masterplan Containerparken, Antwerpen - Bovenbouw Architectuur - (c) Bovenbouw Architectuur
Masterplan Containerparken, Antwerpen - Bovenbouw Architectuur - (c) Bovenbouw Architectuur
Masterplan Containerparken, Antwerpen - Bovenbouw Architectuur - (c) Bovenbouw Architectuur

Het recyclagepark is de achterkant van de consumptiemaatschappij. Tegenover de gulzige mechanismen van de consumptiecultuur staat de kringloopcultuur. Het ontwerp van het park moet vertellen dat compositie primeert op materialiteit, dat het vakkundig schikken, plooien en stapelen van de dingen het meest eenvoudige materiaal tot leven brengt. Zo kan creativiteit en ambachtelijkheid het winnen van industriële productie.

Bovenbouw Architectuur opteerde voor het Nederlands model, centraal in dit Nederlandse model domineert het recyclageplein. Deze typologie heeft de volgende kenmerken: rondom circuleert het vrachtverkeer, binnenom het bezoekersverkeer. De containers staan verlaagd, in een hoek van 30° ten opzichte van de rand van het terrein en het bezoekersplateau ligt verhoogd ten opzichte van het maaiveld. Deze typologie kent een vierkante en een lineaire variante. De vierkante variante geniet duidelijk de voorkeur, omdat zo ophaling en bezoekers strikt gescheiden blijven. De gebouwen en structuren op het recyclageplein vormen een duidelijke maar tegelijkertijd flexibele compositie. We kiezen bewust voor eenheid in de verscheidenheid. Zo kan er flexibel worden ingespeeld op de omstandigheden van elk park. Net als de Campo Santo in Pisa of de Zwitserse boswachterijen van Burkhalter Sumi verbindt de materiaalkeuze de verschillende figuren. Naast het onthaalgebouw en de luifel stellen we nog een 3de element voor: een signalisatiemast bij elke container. Deze 3 componenten delen een expressieve, ecologische materialiteit.


Dit gebouw is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door het architectuurbureau. 

Architectenbureau: 

Bovenbouw Architectuur

Ontwerpers: 

Bovenbouw Architectuur
Dirk Somers, Peter Wils, Wim Boesten, Merijn Muller

Opdrachtgever: 

Stad Antwerpen

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Arbeidersstraat

Nummer: 

2a

Gemeente: 

Berchem

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

147 m²

Volume: 

460 m³

Totale bouwkost: 

744 330 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

185 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Stabiliteit, Util struktuurstudies, Rolf Van Steenwegen, Brussel
Technieken, Abetec nv, Dendermonde

Hoofdaannemers: 

Bouwwerken Postelmans Frederix nv, Beringen (totaalaanneming)

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub