Militair hospitaal, Oostende

Militair hospitaal, Oostende, Beel & Achtergael en Groep 3 architecten, (c) Beel & Achtergael en Groep 3 architecten
Militair hospitaal, Oostende, Beel & Achtergael en Groep 3 architecten, (c) Beel & Achtergael en Groep 3 architecten
Militair hospitaal, Oostende, Beel & Achtergael en Groep 3 architecten, (c) Beel & Achtergael en Groep 3 architecten
Militair hospitaal, Oostende, Beel & Achtergael en Groep 3 architecten, (c) Beel & Achtergael en Groep 3 architecten
Militair hospitaal, Oostende, Beel & Achtergael en Groep 3 architecten, (c) Beel & Achtergael en Groep 3 architecten

Het militair ziekenhuis gelegen in Oostende is een aantal jaar geleden omgevormd tot meerdere woonunits. Het project, uitgevoerd door Beel & Achtergael en Groep 3 architecten, bestaat uit de renovatie van een aantal oudere gebouwen en een nieuwbouwproject. Het oude gebouw is uitgevoerd in rode baksteen met witte speklagen, kenmerkend voor gebouwen van de 20e eeuw.

Alle gebouwen zijn gerenoveerd volgens de strikte regels van monumentzorg. De structuur van het hoofdgebouw is duidelijk bewust gerespecteerd. De lange gangen werden behouden en daarin werd het sanitair en keuken geplaatst. Rond deze gang werd er aan beide kanten ruimte voor de interne circulatie in de appartementen voorzien. Rond deze twee gangen werden de slaapkamers, eet- en zitkamers geplaatst. Tevens de raamopeningen werden volgens de oude plannen behouden.
De gebouwen die dwars staan ten opzichte van het hoofdgebouwen stammen ook af van de 20ste eeuw. Deze gebouwen zijn volledig vrij ingevuld, enkel de dikke buitenmuren zijn nog herkenbaar in het plan. In deze gebouwen zijn er 6 wooneenheden gemaakt, deze hebben allemaal een eigen interne trap en bevatten meerdere niveau’s. Op het gelijkvloers liggen de woonruimtes, die uitkijk hebben op het kleine privétuintje dat bij iedere woning hoort. De gebouwen liggen vrij dicht tegen elkaar met als nadeel dat er inkijk is in de tegenoverliggende woningen.
De nieuwe gebouwen kregen een ondergrondse garage. Per niveau telt het gebouw 4 woonunits met zonneterrassen. Qua circulatie werken deze gebouwen op ongeveer dezelfde manier als de oude gebouwen. Met hun drie niveaus sluit de hoogte van deze gebouwen vrij dicht aan tegen de hoogte van het oude hoofdgebouw. Er werd voor de gevels gebruik gemaakt van rode baksteen, zodat die ook qua uiterlijk dicht aansluit bij de gevels van de oudere gebouwen.

De auto’s werden in dit project zoveel mogelijk teruggebracht onder de grond, namelijk in de ondergrondse garages onder de nieuwbouwgebouwen. Doordat er bijgevolg bijna geen rondrijdend verkeer op de site is, krijgt die een kindvriendelijk karakter.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Valérie Ruiters (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

Beel & Achtergael Architects
Groep III Architecten

Opdrachtgever: 

Milho NV

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Dr. E. Moreauxlaan

Postcode: 

8 400

Gemeente: 

Oostende

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2003

Datum oplevering: 

2009

Oppervlakte: 

30 355 m²

Volume: 

105 000 m³

Totale bouwkost: 

20 664 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

800 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

stabiliteit: Planet Engineering, Brasschaat
technieken: R. Boydens, Loppem

Hoofdaannemers: 

Vanhaerents, Torhout

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners