Muziekcentrum Kortrijk: De Concertstudio

Muziekcentrum Kortrijk: De Concertstudio, DIAL Architects, (c) DIAL Architects
Muziekcentrum Kortrijk: De Concertstudio, DIAL Architects, (c) DIAL Architects
Muziekcentrum Kortrijk: De Concertstudio, DIAL Architects, (c) DIAL Architects
Muziekcentrum Kortrijk: De Concertstudio, DIAL Architects, (c) DIAL Architects
Muziekcentrum Kortrijk: De Concertstudio, DIAL Architects, (c) DIAL Architects

Een project van DIAL Architects in Kortrijk. 

Het Kortrijkse cultuurcentrum is dé ontmoetingsplaats voor muziekliefhebbers en muzikanten. Het is de voorbije jaren uitgegroeid tot één van de aantrekkelijkste cultuurhuizen in Zuid-West-Vlaanderen. De ambitie bestaat er in mensen met eenzelfde passie samen te brengen en de gebruiker kennis te laten maken met de verschillende mogelijkheden die het gebouw te bieden heeft.
Het muziekcentrum is een vrijstaand object en creëert samen met het aangrenzende plein een sterk contrast met de omringende stedelijke bebouwing. Het beschikt over een uitgebreide infrastructuur waarvan de recent gerenoveerde Concertstudio deel uitmaakt. Het geheel wordt ter beschikking gesteld aan organisatoren die er naar hartelust gebruik van kunnen maken voor allerhande activiteiten.
De nabijheid van het station en de ligging in het verlengde van de stadsas vergroten de toegankelijkheid van de site.

Aan de basis van dit ontwerp ligt een heldere architecturale opzet die aan de buitenkant van het gebouw voelbaar is. De recent gerenoveerde concertstudio vormt het paradepaardje van het project en bevindt zich in de kern van het gebouw. De architecten zijn er in geslaagd een gevoel van geborgenheid te scheppen door een juiste balans te creëren tussen kleuren, materiaal en ruimtes en tegelijk een uitmuntende akoestiek te realiseren. De speciale vorm in de uitvoering van de muurbekleding doet een stiekeme relatie vermoeden met de verlichting die op eenzelfde manier werd uitgewerkt. De verlichting overkapt het hele stoelgedeelte en vormt hierdoor in samenspraak met zijn vorm een eyecatcher in de zaal. Een opvallend detail binnen het zachte kleurenpallet zijn de felblauw gestoffeerde stoelen. Behalve om in te zitten functioneren ze binnen het geheel ook als geluidsdemper.

De concertstudio biedt een brede waaier aan mogelijkheden voor het organiseren van activiteiten. De architecten zijn erin geslaagd om een lage drempel te creëren voor de bezoeker die hier kan genieten van gezelligheid, kwaliteit en een akoestiek van hoog niveau.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Katina Teunen (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Ontwerpers: 

Geert Pauwels

Opdrachtgever: 

Stad Kortrijk - Dienst faciliteiten

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Concervatoriumplein

Nummer: 

1

Postcode: 

8 500

Gemeente: 

Kortrijk

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2006

Datum oplevering: 

2008

Totale bouwkost: 

2 170 000 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

stabiliteit: ARCAD, Zwevegem
technieken: Boydens, Loppem

Hoofdaannemers: 

ruwbouw en afwerking: Hugelier
elektrische installatie: Electro entreprise
HVAC en SAN:Vandewalle

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners