OH! Mechelen

Media- en Ondernemerschapscentrum - MOC
OH! Mechelen © A2D Architects CVBA
OH! Mechelen © A2D Architects CVBA
OH! Mechelen © A2D Architects CVBA
OH! Mechelen © A2D Architects CVBA
OH! Mechelen © A2D Architects CVBA

In 2009 organiseerde het stadsbestuur van Mechelen een ontwerpwedstrijd. De uitdaging was om het ondernemershuis 'Oh!' onder te brengen in een deels geklasseerd kantoorgebouw en in een voormalige ziekenhuisvleugel. Deze bevinden zich beide in de Kanunnik De Deckerstraat, in het centrum van de stad. Het ontwerp van het architectenbureau A2D won deze wedstrijd.

Oh! Mechelen maakt deel uit van het media- en ondernemerschapsite, een project van de Stad Mechelen waar men media en ondernemingen probeert te groeperen in één bouwblok met één grote tuin. Dit gebeurt in samenwerking met de hogescholen in Mechelen. Het initiatief moet het uitwisselen van ideeën stimuleren en jonge ondernemers en bestaande initiatieven integreren in één geheel. Het ondernemershuis wil een kantoorruimte bieden voor beginnende ondernemers. Hierbij worden onthaal, secretariaat, eetruimtes, keuken en buitenruimte gemeenschappelijk gebruikt. Oh! is tevens een stadsvernieuwingsproject, aangezien het een nieuwe bestemming geeft aan een leegstaand pand.

De ziekenhuisvleugel is een deel van de voormalige Sint-Romboutskliniek, die werd opgericht in 1936. In de loop der jaren werd het gebouw sterk aangepast, en had nood aan betere isolatie. Zo werd er bij de verbouwingen voor Oh! nieuwe isolatie voorzien in het dak en gelijkvloers en de buitenmuren werden langs binnen geïsoleerd. De reeds aanwezige structuur van het pand wordt in het ontwerp voor Oh! behouden, maar door middel van enkele structurele ingrepen werd het voormalige ziekenhuispatroon (lange gangen met kamers aan weerszijden) doorbroken. Er werden ruimtelijke doorsteken tussen verdiepingen gemaakt waar de circulatiefuncties gebundeld werden en waarbij een gemeenschappelijke keuken en eetruimte aansluit. Deze laatste zijn deels afgesloten van de trappenhal, maar genereren een openheid naar de rest van de verdiepingsvloer, wat het contact tussen de ondernemers bevordert. Door het opentrekken van die circulatie- en ontspanningsruimtes wordt natuurlijk licht naar binnen getrokken. Op elke verdieping is er ook een vergaderzaal voorzien. Kleurige wandpanelen en voorzetwanden verbergen technische voorzieningen, doorbreken de monotonie en zorgen voor herkenbaarheid doorheen het gebouw.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Oona Sauwens (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

A2D architecten 2 design

Opdrachtgever: 

Stad Mechelen

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Kanunnik De Deckerstraat

Nummer: 

20a

Postcode: 

2 800

Gemeente: 

Mechelen

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2009

Datum oplevering: 

2011

Oppervlakte: 

2 025 m²

Volume: 

10 764 m³

Totale bouwkost: 

1 584 491 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

782 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

IRS studiebureau, Erbeko

Hoofdaannemers: 

Ramast NV

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners