Onderzoekscentrum Ecotron, Maasmechelen

Onderzoekscentrum Ecotron, Maasmechelen, noAarchitecten
Onderzoekscentrum Ecotron, Maasmechelen, noAarchitecten
Onderzoekscentrum Ecotron, Maasmechelen, noAarchitecten
Onderzoekscentrum Ecotron, Maasmechelen, noAarchitecten
Onderzoekscentrum Ecotron, Maasmechelen, noAarchitecten

In Maasmechelen bouwde noAarchitecten met Ecotron een broeikas voor Universiteit Hasselt om de invloed van de klimaatopwarming op de Kempische biodiversiteit te onderzoeken. Plantjes moeten er onder de fijnst afgestelde condities bestudeerd kunnen worden. De technologische randvoorwaarden om een reeks van twaalf verschillende ecosysteemsferen parallel in stand te houden, zijn uiterst stringent. NoAarchitecten koos voor een ruimtelijke structuur die zich schikt naar de rationele organisatie van de technische uitrusting in het gebouw. Het resulteerde in een eenvoudige lineaire schakeling van identieke klimaatkamers langs een gang. Naast de luchtvochtigheid en de temperatuur, mag ook wat lichtinval betreft niets aan het toeval worden overgelaten. Elke klimaatkamer heeft een identieke translucente koepel waar het licht op een gecontroleerde manier naar binnen valt. (...) Gelegen in het natuurgebied Nationaal Park Hoge Kempen staat het laboratorium in directe relatie met het landschap waar de plantjes die er onderzocht worden doorgaans gedijen. NoAarchitecten koos voor een gebouwschil die de twee atmosferen op radicale wijze uiteenhoudt. Het lange balkvormige volume van het gebouw is bekleed met slanke verticale banen van gepolijst inox. Hierdoor zit de massa van het gebouw verborgen in een spiegeldoos die de omliggende bomen en struiken reflecteert en zelf volledig verdwijnt.

Birgit Cleppe - Fragment uit het Architectuurboek Vlaanderen N°13. Dit is een mosterdfabriek

Dit project werd opengesteld tijdens het Festival van de architectuur (editie 2017).

Architectenbureau: 

noAarchitecten

Ontwerpers: 

noAarchitecten

Opdrachtgever: 

Universiteit Hasselt

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Zetellaan

Nummer: 

54

Postcode: 

3 630

Gemeente: 

Maasmechelen

Land: 

België

Oppervlakte: 

1 100 m²

Volume: 

4 180 m³

Totale bouwkost: 

1 277 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 160 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Technieken: RCR, Herent
Structuur: Mouton, Gent

Hoofdaannemers: 

Reynders NV, Houthalen

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners