Ontmoetingscentrum Club 77

Ontmoetingscentrum Club 77, DDM.Architectuur, © Dieuwertje Komen
Ontmoetingscentrum Club 77, DDM.Architectuur, © Dieuwertje Komen
Ontmoetingscentrum Club 77, DDM.Architectuur, © Dieuwertje Komen

Club 77 te Schuiferskapelle nabij Tielt kan perfect gevat worden in twee woorden: opvallend onopvallend. Dankzij een intelligente vorm en een subtiele materialiteit en ondanks de aanzienlijke voetafdruk slaagt dit ontmoetingscentrum erin zich haast onopvallend te integreren in het overwegend landelijk en residentieel karakter van de straat. Tegelijkertijd articuleert het passend de hoek van de Henri D’Hontstraat en de Brouwerijstraat. Het gemeentebestuur vroeg aanvankelijk aan DDM.Architectuur om de bestaande gebouwen op de kavel, een schoolgebouw en een oud clubhuis, te behouden en te verbouwen tot een ontmoetingscentrum. Een haalbaarheidsstudie wees echter uit dat nieuwbouw een betere optie was. Het voormalige terrain vague tussen de school en het clubhuis op de hoek van de kavel werd in het nieuwe ontwerp omgevormd tot een pleintje, dat zich dankzij een minimale invulling leent tot een maximale diversiteit van activiteiten. Zo wordt dit plein niet alleen gebruikt als hangplek voor jongeren (zoals het bordje dat skaten verbiedt ons leert), het kan bij goed weer eveneens omgevormd worden tot een gezellig terras of een extensie van de polyvalente zaal die erop aansluit. De weloverwogen proporties van de wanden van het plein, een wand met twee bouwlagen in het noordwesten en een wand met een hoogte van slechts één bouwlaag in het noordoosten, verlenen het een zekere intimiteit zonder het volledig af te schermen van de omgeving. Jammer genoeg heeft de oude linde die zich op de hoek van dit terrein bevond de bouwwerken niet overleefd, maar de nieuw aangeplante boom zal hopelijk weldra voor de nodige beschutting zorgen op dit zuidelijk georiënteerde plein. Het plein vormt, samen met de erop aansluitende foyer, het scharnierpunt van het ontwerp. Het plein en de foyer vormen als het ware het strategisch ontmoetingspunt van waaruit de bezoekers zich naar de gepaste lokalen kunnen begeven. Alle functies liggen rond dit centraal punt georganiseerd, waardoor de circulatieruimte geminimaliseerd en de bruikbare oppervlakte gemaximaliseerd kon worden.

Het gebouw bestaat uit een S-vormige plattegrond die dankzij een doordachte no-nonsenseopbouw geen vierkante centimeter oppervlakte verloren laat gaan. Het ene been van het gebouw herbergt de polyvalente zaal met bijbehorende functies. Het andere been
is opgedeeld in een aantal kleinere lokalen, die, verdeeld over twee niveaus, onderdak bieden aan een bibliotheek, een ruimte voor de tekenacademie en twee vergaderzalen. De S-vorm zorgt bovendien voor een grotere geveloppervlakte, waardoor een weloverwogen plaatsing van raamopeningen de verschillende ruimtes optimaal van licht kan voorzien. Zo is de polyvalente zaal uitgerust met een groot raam in de noord-oostgevel, dat vanaf ’s morgens licht toelaat in de ruimte. Aan de zuid-westgevel is een lage, horizontale raampartij voorzien, die niet alleen tot ’s avonds daglicht binnentrekt, maar eveneens zorgt voor een levendige interactie tussen de polyvalente zaal en het pleintje voor het gebouw.

Ondanks zijn uitzonderlijke vorm, hedendaagse uitstraling en afwijkende functie in een overwegend residentieel gebied integreert het ontmoetingscentrum zich vlekkeloos in de omgeving. De staalstructuur met sandwichpanelen werd bekleed met aarden stormpannen, een traditioneel, modulair bouwmateriaal dat erin slaagt de tegenstelling tussen de vernieuwende bouwmethode en zijn landelijke context te matigen. Anderzijds zorgen de uitgesproken oranje- rode tint van de pannen en hun minutieuze plaatsing ervoor dat het gebouw er een beetje uitspringt. Tot op een hoogte van 2 meter is het gebouw bekleed met sierbeton, een materiaal dat niet alleen een betere impactweerstand biedt dan stormpannen, maar bovendien herinnert aan de blauwe hardsteensokkel van het vroegere clubhuis. De materialiteit van het gebouw speelt dus een zeer belangrijke rol in het ontwerp. Het bemiddelt als het ware tussen het vernieuwende karakter van het nieuwe ontmoetingscentrum en de veeleer traditionele omgeving. Het slaat een brug tussen oud en nieuw en creëert een vertrouwdheid of, beter gezegd, een laagdrempeligheid die iedereen uitnodigt het centrum te betreden.

Auteur: Janina Gosseye

Architectenbureau: 

DDM.Architectuur

Ontwerpers: 

Dirk De Meyer

Opdrachtgever: 

Stadsbestuur Tielt

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Hoek Henri D'Hondtstraat en Brouwerijstraat

Postcode: 

8 700

Gemeente: 

Schuiferskapelle

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2004

Datum oplevering: 

2008

Oppervlakte: 

625 m²

Volume: 

3 148 m³

Totale bouwkost: 

655 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 048 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

studiebureau omgeving: DDM.Architectuur i.s.m. Aldrik Heirman
studiebureau stabiliteit: Abicon nv

Hoofdaannemers: 

aannemer gesloten ruwbouw en afwerking: Aannemingen Schaubroeck nv
aannemer verwarming, sanitair en verluchting: Van Meerhaeghe nv
aannemer elektriciteit en verlichting: Verhalle Electro bvba
aannemer omgevingswerken: Al Verde bvba

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Project partners

Cultural partners

hier niet aan komen aub