Ontmoetingscentrum 'De Kleine Beer'

Ontmoetingscentrum 'De kleine beer', Nero, © Maruice Nijhuis & Anja Van Eetveldt
Ontmoetingscentrum 'De kleine beer', Nero, © Maruice Nijhuis & Anja Van Eetveldt
Ontmoetingscentrum 'De kleine beer', Nero, © Maruice Nijhuis & Anja Van Eetveldt
Ontmoetingscentrum 'De kleine beer', Nero, © Maruice Nijhuis & Anja Van Eetveldt
Inplantingsplan - Ontmoetingscentrum 'De kleine beer', Nero
Isometrie - Ontmoetingscentrum 'De kleine beer', Nero
Snede - Ontmoetingscentrum 'De kleine beer', Nero

Ontmoetingscentrum De Kleine Beer in Beernem bestaat uit een theaterzaal en een polyvalente zaal, die gelijktijdig kunnen worden gebruikt. Het Gentse architectenbureau Nero plaatste de twee zalen met de rug naar elkaar toe, met in het midden een multifunctionele publieksruimte. Het bureau ontwierp de zalen als autonome bouwvolumes en trok er aan de buitenkant een opvallende huid overheen. Het geheel staat in de noordelijk gelegen straat als een imposant en agressief volume, dat weerstand biedt aan het voorbijsnellende verkeer.

Voor de bouw van het ontmoetingscentrum met parking werd een wedstrijd uitgeschreven. Nero interpreteerde de opdracht ruim en hertekende de hele omgeving van het nieuwe gebouw, dat vlakbij het gemeentehuis, een bibliotheek en een gemeentelijk zwembad ligt. Een pad dat achter het gemeentehuis loopt, werd doorgetrokken tot aan het ontmoetingscentrum en de nieuwe parking. Zo ontstond een publieke route achter het gemeentehuis, de bibliotheek en het zwembad en vormen de vier openbare gebouwen nu een overzichtelijk geheel. Ontmoetingscentrum De Kleine Beer bakent op een smal perceel de hoek van de nieuw ontstane publieke ruimte af en trekt zo de aandacht van voorbijrijdende automobilisten. Groenaanleg zorgt voor extra ritmiek. De knik in het volume doet denken aan de hoek van het aanpalende zwembad en creëert een open ruimte, die als verlengde van het ontmoetingscentrum in openlucht of als feestlocatie kan dienen.

Het gebouw profileert zich als een no-nonsense sculpturaal volume. Een schuine lijn in de gevelstructuur markeert de knik in het gebouw. De kop van het gebouw licht op in het donker en wordt benadrukt door een soort ondoorzichtige veranda in polycarbonaat, verlicht met TL-lampen. Dat sculpturale karakter wordt binnenin verder gezet. Twee markante V-vormige steunbalken stutten de publiekstribune van de theaterzaal en doorkruisen de foyer. Een systeem van schuifwanden zorgt ervoor dat de polyvalente zaal kan worden onderverdeeld in kleinere ruimtes. De theaterzaal heeft een vlakke vloer en een elementair trekkensysteem.

Om te kunnen voldoen aan de belangrijkste eis van de opdrachtgevers – theaterzaal en polyvalente zaal moesten tegelijk gebruikt kunnen worden – vatte Nero de beide zalen op als twee afzonderlijke gebouwen, met een patio ertussenin en één huid eroverheen. Tussen de twee bouwvolumes is een akoestische voeg aangebracht, die doorloopt tot in de funderingen. Beide zalen werden bedacht vanuit het principe doos-in-doos: de binnenwanden werden deels bekleed met akoestische pleister. Na de oplevering werden in de polyvalente zaal nog extra akoestische panelen bevestigd. Aan de zuidkant ligt in de knik van het gebouw een cafetaria, met een opengewerkte gevel en waarin een mezzanine is verwerkt. Boven de polyvalente zaal, in de bovenruimte van de foyer, liggen twee vergaderzalen.

Nero past in het nieuwe ontmoetingscentrum van Beernem zijn bekende strategie toe: door minder uit te geven aan afwerking en interieur, is een kleine architecturale meerkost mogelijk. Het resultaat van deze keuze is een markant gebouw. Tegelijk besteedt Nero aandacht aan de zeggingskracht van de afwerking, ondanks het beperkte budget dat daarvoor is uitgetrokken. Een voorbeeld is de belichting in de foyer. Wat een moeilijk invulbare tussenruimte zou kunnen zijn, wordt met ronde inbouwspots en gekleurde TL-buizen in de achterflank van de theaterzaal een kleine sterrenhemel. Dat ‘firmament’ – met de Grote en iets hoger de Kleine Beer – kijkt uit op het natuurgebied aan de andere kant van de straat. Ook de verandastructuur in polycarbonaat in de kop van het gebouw past perfect in de filosofie van Nero: flashy zonder kapsones.

Lars Kwakkenbos

Architectenbureau: 

Nero

Ontwerpers: 

W. Lievens
R. Debackere
M. Hofstede

Opdrachtgever: 

Dexia Bank nv

Taal: 

Nederlands

Straat: 

C. Marichalstraat

Postcode: 

8 730

Gemeente: 

Beernem

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2000

Datum oplevering: 

2005

Oppervlakte: 

2 293 m²

Volume: 

12 350 m³

Totale bouwkost: 

2 539 555 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

205 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Studiebureau Mouton bvba
Studiebureau De Klerck
Engineering nv

Hoofdaannemers: 

Bekaert Building Company

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub