Overdekte speelplaats met sanitair voor KLIM-school

Overdekte speelplaats met sanitair voor KLIM-school, Architectenbureau Bart Dehaene, Gent © Reinhart Cosaert
Overdekte speelplaats met sanitair voor KLIM-school, Architectenbureau Bart Dehaene, Gent © Reinhart Cosaert
Overdekte speelplaats met sanitair voor KLIM-school, Architectenbureau Bart Dehaene, Gent © Reinhart Cosaert
Overdekte speelplaats met sanitair voor KLIM-school, Architectenbureau Bart Dehaene, Gent © Reinhart Cosaert
Overdekte speelplaats met sanitair voor KLIM-school, Architectenbureau Bart Dehaene, Gent © Reinhart Cosaert

De ‘KLIM’ is de nieuwe naam voor een basisschool ontstaan na fusie van een voormalige meisjes- en jongensschool. Deze eenmaking bracht vele administratieve en ontwerpmatige verplichtingen met zich mee. De eisen inzake sanitair comfort vormden hierbij het uitgangspunt voor tal van vernieuwingen. Oude, niet-conforme sanitaire zones werden verwijderd en ingevuld door nieuwe functies terwijl op de speelplaats een volledig nieuw sanitair complex werd voorzien. In het ontwerp hiervan werd ook het tekort aan een overdekte buitenruimte mee in de opdracht geïntegreerd. Het resultaat was dat het sanitaire volume onder een grote luifel is geschoven.

Dit houten dak heeft met zijn opstaande dakranden ingevuld met polycarbonaatplaten een erg geschubd en beweeglijk uiterlijk. Het wordt geschraagd door een gelede staalstructuur waarvoor een glazen pui bevestigd is. De indeling in deze glazen stolp geschiedt door middel van slingerende witte wanden, opgewerkt in een vrolijk kleurenpalet. Het geheel kenmerkt zich door een grote openheid en transparantie. De geknikte vorm zorgt ervoor dat de grote glaspartijen, naast toezicht van buitenaf, ook een waaier aan doorzichten van binnenuit bieden. Een tuinmuur aan de achterzijde verleent dan weer de nodige verankering, geborgenheid en privacy.

Ook de speelplaats werd recent heraangelegd, eveneens naar ontwerp van Architectenbureau Bart Dehaene. Hierbij werd tevens een betonnen zitbank van Jos Devriendt voorzien. Deze sculptuur bevindt zichvoor het gerealiseerde gebouwtje en gaat er, aldus de ontwerpers, de dans mee aan.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Mats Vanderveken (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

Bart Dehaene Architectenbureau

Ontwerpers: 

Bart Dehaene

Opdrachtgever: 

VZW Katholieke Scholen Regio Gent Centrum

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Sint-Pietersaalstraat

Nummer: 

86

Postcode: 

9 000

Gemeente: 

Gent

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2007

Datum oplevering: 

2010

Oppervlakte: 

308 m²

Volume: 

1 190 m³

Totale bouwkost: 

393 503 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 278 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Stabiliteit: Sileghem & Partners (Zwevegem)
Technieken: Dhr. Eric De Zutter (Sijsele)

Hoofdaannemers: 

NV Omega Bouw (Oostwinkel)

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners