Padies

Padies, Bas Smets, Lempaut © BBS
Padies, Bas Smets, Lempaut © BBS
Padies, Bas Smets, Lempaut © BBS
Padies, Bas Smets, Lempaut © BBS

Château de Padiès is een 18e eeuws kasteel gelegen in de Franse regio Tarn regio. De eigenaars wensten de omliggende landbouwgebieden samen met het historisch domein te transformeren in een groot publiek park. Omgeven door een bossen en akkers neemt het kasteel met zijn moestuinen dan ook een centrale plaats in in het omliggende landschap. 

De moestuinen zijn overgroeid met pioniersbomen, de akkers hebben hun houtkanten verloren en het bos is dichtgegroeid. Gedurende de laatste decennia hebben het natuurlandschap, het akkerlandschap en het cultuurlandschap hun identiteit verloren. Het bos wordt toegankelijk gemaakt door een systeem van paden en open plekken. De moestuinen zijn heraangelegd en leveren groenten en fruit voor het bijhorende restaurant. De akkers zijn aangeplant met houtkanten op de hoogtelijnen.

Lineaire hagen werden aangeplant op de hoogtelijnen en reveleren naar het oorspronkelijke landschap van voor de schaalvergroting van de landbouwindustrie. De keuze van de gebruikte haag- en boomsoorten is gemaakt in samenwerking met de lokale autoriteiten zodat de site een proefplek voor nieuwe samenstellingen geworden is.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten.

Architectenbureau: 

Bureau Bas Smets

Ontwerpers: 

Bas Smets
Martin Basdevant

Opdrachtgever: 

EPM

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Château de Padiès

Postcode: 

81 700

Gemeente: 

Lempaut, France

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2006

Datum oplevering: 

2012

Oppervlakte: 

15 000 m²

Volume: 

1 000 000 m³

Hoofdaannemers: 

Dennis Piel & Elaine Merkus

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners