Ramen, Gent

Ramen, Gent, Tomas Nollet en Hilde Huyghe, (c) Jean Godecharles
Ramen, Gent, Tomas Nollet en Hilde Huyghe, (c) Jean Godecharles
Ramen, Gent, Tomas Nollet en Hilde Huyghe, (c) Jean Godecharles
Ramen, Gent, Tomas Nollet en Hilde Huyghe, (c) Jean Godecharles
Ramen, Gent, Tomas Nollet en Hilde Huyghe, (c) Karel Vandenhende

Het project van architecten Tomas Nollet en Hilde Huyghe is gebouwd op een bestaande parkeergarage. Bij het ontwerpen lag de focus op het herstellen van de bestaande stedelijke structuur. Het geheel bestaat uit een tiental rijwoningen, vier appartementen, een duplex appartement, een kantoorruimte en daarnaast een ondergrondse parking die uit een zestal splitlevel verdiepingen bestaat.

Het resultaat is opgetrokken in grijze genuanceerde baksteen. De woningen, appartementen en kantoorruimte hebben allemaal witte blokramen. Elke rijwoning heeft een eigen identiteit gekregen vanaf de straatzijde door middel van de ramenschikking en kleur van baksteen. Voor een variatie in typologieën en gevelcomposities te krijgen, riepen Tomas Nollet en Hilde Huyghe hulp in van andere architecten, waaronder Tania Vandenbussche, Els Claessens, Jan De Muynck, Sabine Van Meerbeek en Karel Vandenhende.

De in- en uitrit van de parking bevindt zich op de hoek van Ramen en Brouwersstraat, ingesloten door de kantoorruimte. De circulatiezone naast de inrit en uitrit kijkt uit op de patio op het gelijkvloers. De parking die bestaat uit zes verdiepingen, opgebouwd uit een betonnen structuur. De voetgangercirculatie en de parkeerzones worden met mekaar verbonden door middel van een loopbrug, waarnaast vides ontstaan. Door het gebruik van vides wordt het natuurlijk licht diep binnenin de parking getrokken. De circulatiezone is bovendien voorzien van glazen gevel, wat de interactie tussen circulatiezone en parkeerzone beter maakt.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Valérie Becquart (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

Tomas Nollet & Hilde Huyghe

Ontwerpers: 

Tania Vandenbussche
Els Claessens
Jan De Muynck
Sabine Van Meerbeek
Karel Vandenhende

Opdrachtgever: 

Parkeerbedrijf Stad Gent

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Ramen

Postcode: 

9 000

Gemeente: 

Gent

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2000

Datum oplevering: 

2007

Oppervlakte: 

13 485 m²

Volume: 

52 567 m³

Totale bouwkost: 

9 431 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

699 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

structuur: Studieburo Mouton
technieken: Ingenium

Hoofdaannemers: 

AB-Strabag

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners