Renovatie panden Leysstraat, Antwerpen

Renovatie panden Leysstraat, Antwerpen, Bovenbouw Architectuur
Renovatie panden Leysstraat, Antwerpen, Bovenbouw Architectuur
Renovatie panden Leysstraat, Antwerpen, Bovenbouw Architectuur
Renovatie panden Leysstraat, Antwerpen, Bovenbouw Architectuur
Renovatie panden Leysstraat, Antwerpen, Bovenbouw Architectuur

De ontwikkeling van de Leysstraat inclusief een groep appartementsgebouwen maakte deel uit van een laat negentiende-eeuws project voor stadsverbetering in Antwerpen. De weelderige, eclectische façades zijn geïnspireerd op een bijzonder overdadige versie van het Nederlandse maniërisme, de interieurs van de appartementen zijn opgeluisterd met een overvloed aan versieringen. Bovenbouw Architectuur heeft de historische gebouwindeling herschikt en zodoende acht nieuwe appartementen gecreëerd. Hiertoe hebben de architecten een aantal van de bestaande ruimten samengevoegd en de circulatiegebieden opnieuw ontworpen. De nieuwe plattegrond behelst de radicale transformatie van de typische negentiendeeeuwse indeling van salons en kleine kamertjes, zodat alternatieve verbindingen tussen de afzonderlijke kamers tot stand komen. Er zijn geen deuren in de nieuwe doorgangen geplaatst, maar er is gebruik gemaakt van een aantal bestaande elementen die niet langer een functie hadden, zoals de druk versierde schouwen. Die zijn ingezet als objets trouvés en gebruikt om de overgang van de ene ruimte naar de andere te omlijsten, de drempels te benadrukken en deze van een monumentaal kader te voorzien. In andere gevallen is de schouw omgebouwd tot een klein bruikbaar kamertje, een kast, een ander soort toegankelijke ruimte, of tot een binnenraam ter omlijsting van een doorkijk. De formele elementen van deze negentiende-eeuwse burgermanswoning hebben een nieuwe, maar niet geheel definitieve betekenis gekregen en zijn nu vaste punten in het huiselijke landschap. Als gevolg van de interventies zijn de appartementen beter aangepast aan de eisen en voorkeuren van hedendaagse stedelingen.

Christoph Grafe

Dit project is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°13. Dit is een mosterdfabriek

Dit project werd opengesteld tijdens het Festival van de architectuur (editie 2017)

Architectenbureau: 

Bovenbouw Architectuur
Barbara Van Der Wee architects

Ontwerpers: 

Bovenbouw Architectuur

Opdrachtgever: 

AG Vespa

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Leysstraat

Nummer: 

7-15

Postcode: 

2 000

Gemeente: 

Antwerpen

Land: 

België

Oppervlakte: 

1 275 m²

Volume: 

5 615 m³

Totale bouwkost: 

2 800 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

2 195 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Restauratie: Barbara Van der Wee architects, Brussel
Technieken: Abetec architecten en ingenieurs, Dendermonde
Stabiliteit: Planet Engineering, Brasschaat

Hoofdaannemers: 

THV Denys en Building, Wondelgem

Corporate partners

Retail Estates

Project partners

Cultural partners