Renovatieproject Dosfel - Klein Kwartier, Dendermonde

Renovatieproject Dosfel - Klein Kwartier, Dendermonde, ONO architectuur, (c) Gert Somers
Renovatieproject Dosfel - Klein Kwartier, Dendermonde, ONO architectuur, (c) Gert Somers
Renovatieproject Dosfel - Klein Kwartier, Dendermonde, ONO architectuur, (c) Gert Somers
Renovatieproject Dosfel - Klein Kwartier, Dendermonde, ONO architectuur, (c) Gert Somers
Renovatieproject Dosfel - Klein Kwartier, Dendermonde, ONO architectuur, (c) Gert Somers

Het renovatieproject Dosfel is een project van ONO architectuur in samenwerking met studiebureau Mouton. Het project bevindt zich aan de Lodewijk Dosfelstraat, Klein Kwartier te Dendermonde. Het ontwerp dateert uit 2005, het resultaat is opgeleverd in 2008. De opdrachtgevers zijn Tom en Ann Rydant.

Het renovatieproject omvat zes kleine arbeiderswoningen van twee bouwlagen en vier grotere burgerwoningen van drie bouwlagen, welke rug-­aan­‐rug liggen. De woningen waren slecht onderhouden. In de originele staat is het binnenterrein van de Dosfel compact bebouwd. De bebouwing van het binnenterrein bestond uit  twee woonlagen met hellende daken. Hierdoor was er slechts een zeer beperkte lichtinval in de hoofdstructuren.

De vier grote woningen zijn getransformeerd tot een duplexwoning op de bovenverdieping en een gelijkvloers appartement op de begane grond. Door de slechte staat van het bouwwerk konden enkel het metselwerk en enkele vloerstructuren behouden worden. De indeling van de zeer smalle arbeiderswoningen is volledig onder handen genomen. Door de niet-constructieve binnenmuren en zoldervloer te verwijderen zijn er open en royale ruimtes ontstaan.
De grootste ingreep is de afbraak van de bebouwing op het binnenterrein. De nieuwe bebouwing maakt deel uit van de burgerwoningen en bestaat uit verschillende ruimten die vier patio’s omringen. De nieuwbouw is zo laag mogelijk gehouden aan de kant van de koeren van de kleine woningen. Zo kan er voldoende lichttoetreding worden gewaarborgd voor alle woningen. Bovendien is de nieuwbouw uitgevoerd met groendaken, als zichttuin voor de bewoners.
Hoewel de graad van afwerking binnenin niet de prioriteit lijkt te zijn gegeven, wordt dit buiten ruimschoots goed gemaakt. De groendaken met zinken afwerking in contrast met de fijne houten kozijnen en gewitte gevels geven de woongroep een luxe-uitstraling.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Lynn Hoogveld (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

ONO architectuur

Ontwerpers: 

Gert Somers

Opdrachtgever: 

Tom en Ann Rydant

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Lodewijk Dosfelstraat, Klein Kwartier

Postcode: 

9 200

Gemeente: 

Dendermonde

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2005

Datum oplevering: 

2008

Oppervlakte: 

987 m²

Volume: 

3 860 m³

Studiebureaus: 

Mouton

Hoofdaannemers: 

De Ridder Gebroeders

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners