Restauratie Maagdentoren, Zichem

Restauratie Maagdentoren, Zichem, De Smet Vermeulen architecten, (c) Filip Dujardin
Restauratie Maagdentoren, Zichem, De Smet Vermeulen architecten, (c) Filip Dujardin
Restauratie Maagdentoren, Zichem, De Smet Vermeulen architecten, (c) Filip Dujardin
Restauratie Maagdentoren, Zichem, De Smet Vermeulen architecten, (c) Filip Dujardin
Restauratie Maagdentoren, Zichem, De Smet Vermeulen architecten, (c) Filip Dujardin
Restauratie Maagdentoren, Zichem, De Smet Vermeulen architecten

EEN RESTAURATIE ZONDER PASTICHE. Een deels ingestorte veertiende-eeuwse donjon kreeg een nieuwe functie als uitkijktoren. Reconstructie was niet mogelijk, door een tekort aan Diestiaanijzerzandsteen, het oorspronkelijke bouwmateriaal, en omdat historische documenten ontbreken. De architecten aanvaardden de toestand als ruïne. Een metalen trap leidt de bezoeker naar binnen, waar betonnen schijven de kruisgewelven vervangen. Boven beschermt een metalen kap, die ook dienst doet als uitkijkpunt, de afgebrokkelde muren tegen verder verval.
 
De Maagdentoren is een veertiende-eeuwse donjon die deels is ingestort. Een restauratie als reconstructie is vrijwel onmogelijk omdat historische documenten ontbreken en het basismateriaal, Diestiaanse ijzerzandsteen, onvoldoende voorradig is. Dit verplicht ons de toestand als ruïne te aanvaarden. Anderzijds is het herstel van de achthoekige en ronde geometrie van het gebouw de aangewezen weg om de stabiliteit te verzekeren. Dit gebeurt zonder pastiche in een vormgeving die de nieuwe bestemming als uitzichttoren tot leidraad neemt. De negentiende-eeuwse staldoorgang wordt de hoofdtoegang. Een lange metalen trap voert naar de ingestorte verdiepingsvloer, waar een trappenhuis de gevelbres dicht. De betonnen trapbordessen completeren de injecteringsschijven in de ruïnemuur, betonnen schijven nemen de plaats in van ingestorte kruisgewelven.

Dit gebouw werd gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°12. Architectuur op maat.

Architectenbureau: 

De Smet Vermeulen architecten

Ontwerpers: 

Studio Roma: Marc Vanderauwera
De Smet Vermeulen architecten: Henk De Smet, Peter Geens, Paul Vermeulen

Opdrachtgever: 

Vlaamse Overheid, Beleidsdomein Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Onroerend Erfgoed

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Via Ernest Claesstraat

Gemeente: 

Scherpenheuvel, deelgemeente Zichem

Land: 

België

Datum oplevering: 

2015

Totale bouwkost: 

2 615 000 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Ingenieursbureau Norbert Provoost - Gent
Technieken - Tecon - Berchem
Restauratie muurschilderingen - Linda Van Dijck - Bonheiden
Veiligheidscoördinator - Probam - Erembodegem

Hoofdaannemers: 

Restauratie - nv Monument - Ingelmunster
Restauratie - TV Denys Building - Gent

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners