REX, Mol

REX, Mol, m1O-architecten, (c) m1O-architecten
REX, Mol, m1O-architecten, (c) m1O-architecten
REX, Mol, m1O-architecten, (c) m1O-architecten
REX, Mol, m1O-architecten, (c) m1O-architecten
REX, Mol, m1O-architecten, (c) m1O-architecten

Ongeveer vijf jaar geleden sloten de deuren van filmzaal REX in het centrum van Mol. De gemeente Mol had de zaal de laatste jaren als zowel podiumzaal als filmzaal aangewend. Bovendien had de gemeente binnen zijn centrumfunctie nood aan een uitbreiding van de capaciteit van het cultureel centrum. Alsof het vanzelfsprekend was, werd de oude REX in dit verhaal betrokken.

m10-Architecten kreeg de opdracht het gebouw opnieuw zijn roem terug te geven. In februari 2009 opende REX de deuren als gloednieuwe schouwburg. Hierbij gaf het gevarieerd programma weer leven aan de Smallestraat. Eens om de hoek gewandeld valt je aandacht meteen op het nieuwe deel van de schouwburg. De hoge donkere gevel afgewerkt met rechthoekige leien, donkere paramentsteen en weinig ramen steekt knap af tegen de hemel.

Zowel exterieur als interieur is er gespeeld met een rijke variatie aan materialen die een gezellig gevoel prikkelt bij de beschouwer. "De REX zou een uitgesproken en nadrukkelijk interieur krijgen, voelbaar, met herkenbare elementen. Een interieur dat niet anders kon dan betekenissen genereren. Herkenbaarheid opvoeren. Is dat niet net wat theater is?" aldus m10 Architecten. m10 heeft getracht zoveel mogelijk elementen te recupereren zodat het karakter van de oude REX nog kon doorleven. De aandachtige speurder ontdekt in de foyer nog authentieke elementen van de verdwenen zaal. De betonnen balkonconstructie van vroeger blijft één van de belangrijke structurele pijlers van het gebouw. Het ruwe beton geeft aan de foyer een bruut kantje. Dit contrasteert mooi met de nieuwe gladde betonnen balken en de sfeervolle aankleding.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Sofie Mattys (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

m10-architecten

Ontwerpers: 

Johan De Walsche
Stefan de Clippele
Luc Schepers

Opdrachtgever: 

gemeentebestuur Mol

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Statiestraat

Nummer: 

32

Postcode: 

2 400

Gemeente: 

Mol

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2004

Datum oplevering: 

2009

Oppervlakte: 

2 205 m²

Volume: 

12 509 m³

Totale bouwkost: 

4 800 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

2 100 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

stabiliteit: Forté
theatertechnieken: TTAS
akoestiek: Daidalos-Peutz
technische installaties: Poelmans

Hoofdaannemers: 

Houben nv

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners