Rijksarchief, Gent

Rijksarchief, Gent, Robbrecht en Daem architecten, (c) Filip Dujardin
Rijksarchief, Gent, Robbrecht en Daem architecten, (c) Filip Dujardin
Rijksarchief, Gent, Robbrecht en Daem architecten, (c) Filip Dujardin
Rijksarchief, Gent, Robbrecht en Daem architecten, (c) Filip Dujardin
Rijksarchief, Gent, Robbrecht en Daem architecten, (c) Filip Dujardin
Rijksarchief, Gent, Robbrecht en Daem architecten, (c) Filip Dujardin
Rijksarchief, Gent, Robbrecht en Daem architecten, (c) Filip Dujardin
Rijksarchief, Gent, Robbrecht en Daem architecten, (c) Filip Dujardin
Rijksarchief, Gent, Robbrecht en Daem architecten, (c) Filip Dujardin
Rijksarchief, Gent, Robbrecht en Daem architecten, (c) Filip Dujardin
Rijksarchief, Gent, Robbrecht en Daem architecten, (c) Filip Dujardin

EEN MONOLIET MET EEN BLINDE FAÇADE in witte, geglazuurde baksteen. Het nieuwe Rijksarchief valt op in de verder anonieme straat. Het is nauwkeurig ingepast in het weefsel van de historische binnenstad. Aan de achterzijde werd een nieuw pleintje gecreëerd. De benedenverdieping van het gesloten gebouw bestaat bijna volledig uit glas, om de toegankelijkheid te benadrukken. De leeszaal straalt rust, functionaliteit en comfort uit. De daklichten zorgen niet alleen voor een optimale lichtinval. Binnen dempen ze ook het geluid, buiten dragen ze zonnepanelen.

Een zelfstandig torenvolume op de hoek van het bouwperceel visualiseert het nieuwe Rijksarchief binnen het bestaande gabarit van de Bagattenstraat, waar het lagere achterliggende bouwvolume minutieus de schaal opzoekt van de omliggende bebouwing door zich af te stemmen op de respectievelijke kroonlijsthoogtes van aangrenzende straten en steeg.

De opengewerkte en verhoogde inkomzone op de hoek toont zich als een sokkel voor het gesloten bouwvolume, en verwordt langsheen het circulatieparcours in een horizontale beglaasde strook die zich alzijdig richt naar deze nauwe straatjes. Deze publieke open laag is voelbaar in de ganse snede van het gebouw, en toont zich evenwaardig langsheen de vier gevels, als een wikkel rondom het volume.

Het deels ondergronds voorzien van de archieffuncties laat toe om de bouwlijn achteraan enigszins terug te trekken ten opzichte van de perceelsgrens, waardoor een publiek pleintje ontstaat in het hart van deze dense binnenstedelijke, cultuurhistorische context.

Dit gebouw werd gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°12. Architectuur op maat.

Architectenbureau: 

Robbrecht en Daem architecten

Ontwerpers: 

Robbrecht en Daem architecten, Paul Robbrecht, Hilde Daem, Johannes Robbrecht, Kim Poorters, Wim Voorspoels, Tom De Moor, Véronique Claerbout

Opdrachtgever: 

Het Rijksarchief NV

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Bagattenstraat

Nummer: 

43

Gemeente: 

Gent

Land: 

België

Datum oplevering: 

2015

Oppervlakte: 

9 980 m²

Volume: 

34 630 m³

Totale bouwkost: 

12 100 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 210 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

architect uitvoering: Arch&Teco, Gent
omgeving: Robbrecht en Daem architecten, Gent
stabiliteit: B.CEC, Gent
technieken: VK Engineering, Merelbeke
akoestiek: VENAC, Brussel

Hoofdaannemers: 

Interbuild nv, Wilrijk

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub