siL - uitbreiding van een gezinswoning met een betonskelet, Lokeren

siL - uitbreiding van een gezinswoning met een betonskelet, Lokeren, BLAF Architecten, (c) Stijn Bollaert
siL - uitbreiding van een gezinswoning met een betonskelet, Lokeren, BLAF Architecten, (c) Stijn Bollaert
siL - uitbreiding van een gezinswoning met een betonskelet, Lokeren, BLAF Architecten, (c) Stijn Bollaert
siL - uitbreiding van een gezinswoning met een betonskelet, Lokeren, BLAF Architecten, (c) Stijn Bollaert
siL - uitbreiding van een gezinswoning met een betonskelet, Lokeren, BLAF Architecten, (c) Stijn Bollaert

BLAF architecten werden gevraagd een bestaande vrijstaande woning te Lokeren uit te breiden. De vraag van de opdrachtgever was een extensie die het ganse jaar bruikbaar zou zijn. Dit werd door de architecten van Blaf herleid als een vraag naar het vormgeven van een overgangsruimte tussen de bestaande woning en de tuin. 

Men opteerde hier voor een betonnen skelet, bestaande uit kolommen en balken. Alle delen werden door de opdrachtgever zelf bekist en ter plaatse gestort. Duidelijk zichtbaar is het gebruik van verschillende bekistingen. Soms resulteert dit in een minder fijne afwerking, maar het geeft ook aanleiding tot overgangen van verschillende texturen zoals zichtbaar is in de afwerking van het plafond. Een deel is met gipsplaten afgewerkt en een ander deel met verloren houten planken en onafgewerkt. Dit geeft hier een extra accentuering van de binnen- buitenovergang.
Een gerecupereerde vloer loopt door van binnen naar buiten voor een grotere samenhang. Door gebruik te maken van grote ramen is er een duidelijke link met de tuin. Achteraan de woning wordt er met schuiframen gewerkt. Deze geven in de zomer de mogelijkheid om de woonkamer te koppelen aan het overdekte terras en de tuin.
Ondanks het hier een aanzienlijke uitbreiding betreft, zowel achteraan als aan de zijgevel, is dit vanop de straat amper merkbaar.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Patrick Dekeyser (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

BLAF architecten

Ontwerpers: 

Bart Vanden Driessche
Lieven Nijs
Barbara Oelbrandt

Opdrachtgever: 

Steven & Isabelle De Schepper - Goossen

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Hillarsestraat

Nummer: 

169

Postcode: 

9 160

Gemeente: 

Lokeren

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2007

Datum oplevering: 

2009

Oppervlakte: 

95 m²

Volume: 

285 m³

Totale bouwkost: 

40 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

421 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

studiebureau De Beule, Lokeren

Hoofdaannemers: 

ruwbouw: eigen werk
buitenschrijnwerken: Bontinck, Lokeren
dakwerken: Baetens, Moerbeke-Waas

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners