Stadsbibliotheek, Waregem

Stadsbibliotheek, Waregem, Robbrecht en Daem architecten i.s.m. Goedefroo + Goedefroo architecten
Stadsbibliotheek, Waregem, Robbrecht en Daem architecten i.s.m. Goedefroo + Goedefroo architecten
Stadsbibliotheek, Waregem, Robbrecht en Daem architecten i.s.m. Goedefroo + Goedefroo architecten
Stadsbibliotheek, Waregem, Robbrecht en Daem architecten i.s.m. Goedefroo + Goedefroo architecten
Stadsbibliotheek, Waregem, Robbrecht en Daem architecten i.s.m. Goedefroo + Goedefroo architecten
Stadsbibliotheek, Waregem, Robbrecht en Daem architecten i.s.m. Goedefroo + Goedefroo architecten
Stadsbibliotheek, Waregem, Robbrecht en Daem architecten i.s.m. Goedefroo + Goedefroo architecten

Waregem gaf zichzelf een nieuwe openbare bibliotheek, niet monumentaal maar toegankelijk en dienstbaar. Bezoekers kunnen er op rustige plekken lezen en verdwalen in een boekenlandschap dat zich ontvouwt op zachte hellingen rondom een verlaagd middelpunt. Binnenin is het dak sculpturaal uitgewerkt waardoor het licht gedoseerd binnenvalt. Samen met de kleurstelling van het interieur draagt dit bij tot de huiselijke sfeer van het gebouw. Aan de buitenzijde is de bibliotheek veeleer bescheiden. Het lage volume met het overkragende dak sluit aan bij de omliggende gebouwen en de ringweg, en vormt een stedelijke compositie met de appartementsgebouwen, die samen met de bibliotheek werden gerealiseerd in het kader van een grootschalig stadsvernieuwingsproject. De bibliotheek vormt het eindpunt van een nieuwe boulevard die vertrekt vanaf het administratieve en commerciële centrum van de stad, Het Pand. Daarmee geeft het project een hedendaags antwoord op een stedenbouwkundig litteken dat het stadscentrum van Waregem bijna een halve eeuw domineerde. De integratie van de bibliotheek in het ruime stadsproject is ook in het interieur uitgewerkt. Hoewel de bibliotheek aanvoelt als een intieme plek, trekken de glazen wanden de omliggende stedelijkheid naar binnen. De ondergrondse parkeergarage verbindt Het Pand eveneens met de bibliotheek. Waar die ondergrondse verbinding in de bibliotheek wordt geëxpliceerd, ontstaat een boeiend architecturaal moment dat het ruimere stadsverhaal leesbaar maakt.

Sofie De Caigny

Dit project is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°13. Dit is een mosterdfabriek

Dit project werd opengesteld tijdens het Festival van de architectuur (editie 2017)

Architectenbureau: 

Robbrecht en Daem architecten
Goedefroo + Goedefroo architecten

Ontwerpers: 

Robbrecht en Daem architecten
Goedefroo + Goedefroo architecten

Opdrachtgever: 

Stad Waregem

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Boekenplein

Nummer: 

1

Postcode: 

8 790

Gemeente: 

Waregem

Land: 

België

Oppervlakte: 

4 600 m²

Volume: 

21 600 m³

Totale bouwkost: 

5 000 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 614 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Stabiliteit en technieken: VK Engineering, Gent

Hoofdaannemers: 

Artes Depret, Zeebrugge

Corporate partners

Retail Estates

Project partners

Cultural partners

hier niet aan komen aub