Starterscentrum 't Werkpand, Waregem

Starterscentrum 't Werkpand, Waregem, OFFICE Kersten Geers David Van Severen
Starterscentrum 't Werkpand, Waregem, OFFICE Kersten Geers David Van Severen
Starterscentrum 't Werkpand, Waregem, OFFICE Kersten Geers David Van Severen
Starterscentrum 't Werkpand, Waregem, OFFICE Kersten Geers David Van Severen
Starterscentrum 't Werkpand, Waregem, OFFICE Kersten Geers David Van Severen

In opdracht van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij van West-Vlaanderen ontwierp Office Kersten Geers David Van Severen een elegante loods waar startende ondernemers hun bedrijf kunnen vestigen. Het loepzuivere organigram van het gebouw verzoent economie met gratie. Onder het lessenaarsdak schuilt een lineaire schakeling van vier units die vooraan via glinsterende schuifpoorten toegankelijk zijn. Aan de lage zijde van het gebouw hebben ze elk een kleine achterdeur die uitgeeft op een overdekte passerelle met parkeerplaatsen. Daar is ook een gedeelde vergaderruimte ondergebracht. Elk compartiment omvat een ruim atelier met mezzanine waar het licht genereus binnenvalt langs een doorlopend bandraam dat de volledige bovenhelft van de voorgevel bezet. Onder de mezzanine bevindt zich een klein afgesloten bureel met kitchenette en sanitair. Parkeerplaatsen werden bewust geweerd van het betonnen voorplein, zodat er voldoende ruimte behouden blijft voor aanrijdende vrachtwagens en het gebouw tegelijk een zekere theatraliteit verleend wordt. Door een van de kopse kanten van de loods schuin af te snijden, wordt die perspectiefwerking nog verder gemanipuleerd. De blitse garagepoorten en kleurrijke staalprofielen worden decoratieve elementen die de ragfijn uitgewerkte ritmiek van de voorgevel onderstrepen. Zo weet het starterscentrum, ondanks de prefab betonpanelen en aluminium golfplaten waarmee het is opgetrokken, de banaliteit van een klassieke industriebouw te overstijgen.

Birgit Cleppe

Dit project is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°13. Dit is een mosterdfabriek

Dit project werd opengesteld tijdens het Festival van de architectuur (editie 2017)

Architectenbureau: 

OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Ontwerpers: 

OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Opdrachtgever: 

Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Hoogmolenstraat

Nummer: 

3

Postcode: 

8 790

Gemeente: 

Waregem

Land: 

België

Oppervlakte: 

1 125 m²

Volume: 

7 860 m³

Totale bouwkost: 

1 200 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 066 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Technieken: Henk Pijpaert Engineering, Oudenaarde
Stabiliteit: UTIL Struktuurstudies, Brussel

Hoofdaannemers: 

Verstraete Bouw, Roeselare

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub