Stationsplein, Roeselare

Roeselare stationsplein, Bureau Bas Smets
Roeselare stationsplein, Bureau Bas Smets
Roeselare stationsplein, Bureau Bas Smets

Het stationsplein is een plaats waar alles samenkomt en waar bewoners en bezoekers van Roeselare elkaar ontmoeten.

De lezing van het landschap onthult dat het huidige plein gelegen is op het kruispunt van drie lineaire infrastructuren: een historische weg, de treinsporen en een gekanaliseerde rivier. Zij vormen de basis voor het ontwerp van een plein als centraal punt, verankerd in het landschap.

Het bestaande plein wordt in tweeën gedeeld door een lage spoorwegbrug. Het is een imposante betonstructuur die het zicht op de stad blokkeert. De donkere atmosfeer verdwijnt door twee ingrepen. Een reflecterende bekleding van de brug verkleint de visuele impact van de betonbalken. Water- en lichtelementen zorgen voor licht. De zware kolommen worden gebruikt voor de organisatie van het straatmeubilair. De lijnen geven structuur aan de open ruimte en creëren een verbinding tussen de twee delen.

De historische weg van Roeselare verbindt de pleinen in de binnenstad met het stationsplein. Dat systeem wordt onderbroken door de spoorwegbrug. In het huidige ontwerp wordt dat probleem opgelost.

Onder het plein loopt een gekanaliseerde rivier. De rivier wordt naar de oppervlakte gebracht door het gebruik van andere grondmaterialen. Die zorgt ook voor een subtiele verdeling tussen de terrassen en het plein. Een andere verwijzing naar de rivier vinden we terug in de clusters van bomen, van dezelfde soort als de bomen die verder stroomopwaarts groeien.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013.

Architectenbureau: 

Bureau Bas Smets

Opdrachtgever: 

NV Eurostation

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Stationsplein

Gemeente: 

Roeselare

Land: 

België

Datum oplevering: 

2014

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub