Studentenhuisvesting Kantienberg, Gent

Kantienberg - Collectief Noord - (c) Tom Verstraeten
Kantienberg - Collectief Noord - (c) Tom Verstraeten
Kantienberg - Collectief Noord - (c) Tom Verstraeten

De site van de Kantieberg beslaat een bouwblok in het stedelijke weefsel, niet ver van
het historische centrum van Gent. De stad heeft een concensus bereikt over een
masterplan dat voorziet in een eerder randstedelijke footprint: een bebouwing in
vrijstaande stroken. Het gevraagde programma is zeer dens en bovendien erg
monofunctioneel, het betreft meer dan 650 studentenkamers en een studentenrestaurant.
Beide condities leiden ertoe dat de plek een onstedelijk statuut dreigt te verwerven.
Het is onze ambitie om zowel inhoudelijk als formeel resoluut te kiezen voor
stedelijkheid.


Het project bestaat uit individuele studentenblokken verbonden door een passerelle. De passerelle organiseert een gemeenschappelijke doorgangsruimte doorheen het gebied en zorgt voor een collectief leven buiten de individuele kamerblok op schaal van het project. De passerelle eindigt op een groot balkon met zicht op het water. Aan dit balkon grenst een activiteitenruimte die het collectieve gebaar ondersteunt. Doordat de passerelle de volumes aan elkaar hangt, zal het bouwblok op schaal van de stad als figuur herkenbaar blijven en wordt de rafeligheid van de site genuanceerd. De passerelle stelt de condities van de omgeving scherp; als horizontaal vlak legt hij sterk de nadruk op de helling van het terrein. In plan vormt de passerelle de scheiding tussen publieke en minder publieke zones en door de verticale circulatie eraan te koppelen, organiseert hij ook het circulatiepatroon over de site. Om de repetitie die aangegeven is door bouweconomie en programma een betekenisgeladen vertaling te geven, kiezen wij voor exuberantie in het detail. De repetitie van een overladen detail zorgt ervoor dat de kracht van de herhaling blijft zonder dat het totaalbeeld verschraalt.


Dit project werd ons bezorgd door de architecten in functie van de oproep voor het Architectuurboek Vlaanderen N° 11. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door de architecten.

Architectenbureau: 

Collectief Noord

Ontwerpers: 

Erik Wieërs, Christoher Paesbrugghe, Isabel Dedeurwaerdere, Dirk Somers, Pieter eeckelo, Daan Mol, Annelien Grandry, Wim Boesten, Merijn Muller, Valerie Goorden

Opdrachtgever: 

Universiteit Gent

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Stalhof, Benedictijnenstraat, Voetweg

Gemeente: 

Gent

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

30 600 m²

Volume: 

85 000 m³

Totale bouwkost: 

35 000 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 144 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

De Klerck engineering , stabiliteit / technieken
Land landschapsarchitecten
Venac, akoestiek

Hoofdaannemers: 

Cei De Meyer (DBFM - contract met CEI De Meyer - BAM ppp)

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub