Technologiecentrum, Diepenbeek

Technologiecentrum, Diepenbeek, a2o-architecten, (c) Philippe Van Gelooven
Technologiecentrum, Diepenbeek, a2o-architecten, (c) Philippe Van Gelooven
Technologiecentrum, Diepenbeek, a2o-architecten, (c) Philippe Van Gelooven
Technologiecentrum, Diepenbeek, a2o-architecten, (c) Philippe Van Gelooven
Technologiecentrum, Diepenbeek, a2o-architecten, (c) Philippe Van Gelooven

Het technologiecentrum is gelegen op de campus te Diepenbeek in een eerder rustig gebied nabij het centrum van Hasselt. Het is omgeven door een bosrijke natuur en open weiden. Dit project is tot stand gekomen door de samenwerking tussen twee Limburgse hogescholen. Op deze manier kunnen de verschillende opleidingen gebruik maken van de campus waarbij de onderzoekers hun kennis en innovatiekracht kunnen bundelen.
Het bureau a2o architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van het technologiecentrum, zelfbeschrijvend een 'team gedreven door passie'. Met dit project hebben ze in 2008 de Meiboomprijs in de wacht kunnen slepen. De naam van hun bureau staat voor Atelier voor Architectuur en Omgeving, waarmee ze duidelijk maken dat de integratie in de omgeving centraal staat in hun werk. Hun doel is vooral om moderne architectuur te maken met aandacht voor kwaliteit, het bouwproces en de relatie tot de mens.

Het centrum heeft een eenvoudig rechthoekig grondplan. Het bestaat uit twee balken waarin de onderzoeksruimten zich bevinden. Deze worden verbonden door een glazen gang die dient als kern; een multifunctionele ruimte.
Ondanks het eenvoudige grondplan heeft het centrum een zeer interessante façade. In het gebouw zelf is er gebruik gemaakt van een combinatie van verschillende materialen. De gevels bestaan uit een combinatie van inox, profielbeglazing en wit cellenglas. Ze worden met elkaar afgewisseld in stroken waardoor er een verticaliserend effect wordt verwezenlijkt, in tegenstelling tot het zeer horizontale balkvolume. Binnenin worden hout, beton en glas met elkaar in contrast gebracht.
De lichtinval komt voornamelijk van de volledig transparante gang. Deze strekt zich over de totale lengte van het gebouw waardoor er een gelijkmatig verdeeld licht binnentreedt.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Laure-Anne Vets (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

a2o architecten

Ontwerpers: 

Luc Vanmuysen
Ingrid Mees
Jo Berben

Opdrachtgever: 

KHLim vzw / Xios Hogeschool Limburg

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Universitaire Campus Agoralaan

Nummer: 

bus 1 gebouw B

Postcode: 

3 590

Gemeente: 

Diepenbeek

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2005

Datum oplevering: 

2008

Oppervlakte: 

4 330 m²

Volume: 

15 155 m³

Totale bouwkost: 

7 000 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 400 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

stabiliteit: Libost-groep
technieken: Marq&Roba

Hoofdaannemers: 

Cordeel nv

Corporate partners

Retail Estates

Project partners

Cultural partners