Toegangsgebouw Faculteit Sociale Wetenschappen, Leuven

Toegangsgebouw soc wetenschappen, POLO Architecten, Leuven © Toon Grobet
Toegangsgebouw soc wetenschappen, POLO Architecten, Leuven © Toon Grobet
Toegangsgebouw soc wetenschappen, POLO Architecten, Leuven © Toon Grobet
Toegangsgebouw soc wetenschappen, POLO Architecten, Leuven © Toon Grobet
Toegangsgebouw soc wetenschappen, POLO Architecten, Leuven © Toon Grobet

In 2005 schreef de KULeuven een wedstrijd uit voor het ontwerpen van een nieuw toegangsgebouw voor de Faculteit Sociale Wetenschappen in Leuven. Uiteindelijk won het ontwerp van POLO-architecten, Poponcini en Lootens, dat voltooid werd in 2009.

Het gebouw bevindt zich in de Parkstraat in te Leuven, in het midden van de ietwat troosteloze Campus Sociale Wetenschappen. Het nieuwe toegangsgebouw werd een echt herkenningsteken voor de campus. Het is een genereus volume dat fungeert als hoofdingang en polyvalente ontmoetingsruimte. Achteraan is er een binnenpatio waar studenten gezellig kunnen vertoeven. Tegelijkertijd bevordert het nieuwe toegangsgebouw de toegankelijkheid van de aanliggende gebouwen.

Het volume is relatief ondiep en wordt voorzien van verschillende vides. Hierdoor voelt het gebouw ruimtelijk aan. De verschillende activiteiten en de circulatie worden zichtbaar opgesteld. Zo kan men vanaf het gelijkvloers mensen op de verdieping zien wandelen.  Hierdoor wordt de structuur van het gebouw duidelijk zichtbaar. Ook is het een grote verbetering voor de eigenlijke campus omdat er per verdieping tussen de verschillende gebouwen kan gecirculeerd worden. Binnenin wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van zichtbeton. De vloeren zijn bekleed met donkere natuursteen.

Het volledig beglaasde volume is transparant en stelt zich zo open naar de omgeving, waardoor het de bezoekers naar binnen lokt en welkom heet op de campus. Aan de zijde van de patio wordt er overwegend gebruik gemaakt van mat profielglas. Enkel de onderste verdieping is volledig transparant gelaten. Hierdoor lijkt het gebouw op een verhoogde sokkel te staan.

Aan de zuidelijke glazen voorgevel maakt men gebruik van een zonnewering om oververhitting tegen te gaan. Deze werd uitgevoerd in roestvrij staal om zo het gewicht en de uitkraging te beperken. De functionaliteit van de zonnewering is  overstegen door deze te combineren met een kunstwerk. De roestvrij stalen zonnewering werd met letters doorboord om een gedicht op de gevel te realiseren. Het Alpejagerslied van Paul van Ostaijen raakt de kern van het elementair sociaal gedrag en is dus zeer toepasselijk in een faculteit Sociale Wetenschappen. 

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurkritiektekst van Caroline Lemmens (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

POLO Architects

Ontwerpers: 

Patrick Lootens
Mauro Poponcini

Opdrachtgever: 

KU Leuven

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Parkstraat

Nummer: 

45

Postcode: 

3 000

Gemeente: 

Leuven

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2005

Datum oplevering: 

2009

Oppervlakte: 

800 m²

Volume: 

2 800 m³

Totale bouwkost: 

1 400 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 750 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

stabiliteit: Hans de Petter
bouwfysica Ingenium
veiligheid KU Leuven

Hoofdaannemers: 

Willemas & Co Bouwbedrijk NV

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub