Topsportcentrum Bakala Academy, Heverlee

Bakala Academy - Bogdan & Van Broeck - (c) Frederik Vercruysse
Bakala Academy - Bogdan & Van Broeck - (c) Frederik Vercruysse
Bakala Academy - Bogdan & Van Broeck - (c) Frederik Vercruysse

De Bakala Academy is het resultaat van een publiek private samenwerking tussen de KULeuven en een topsportwielerploeg voor de creatie van een representatief centrum voor dienstverlening op het vlak van bewegingsexcellentie en prestatieverbetering voor wielrenners en voor atleten van alle disciplines. Het programma omvatte een testruimte voor de meting en verbetering van fysieke prestaties, een infodesk, vergaderzalen en een “altitude-centre” waar sportmensen voor langere periodes kunnen verblijven in een zuurstofarme atmosfeer die gelijkaardig is aan die van een hoogtestage.

Op niveau van het masterplan en de site schreven Bogdan & Van Broeck Architects het gebouw in binnen het stedenbouwkundig model van de sportcampus waarbij gebouwen als solitaire elementen opgesteld zijn in een groen park. Een beperkte footprint en een relatie met het omliggende groen waren bijgevolg belangrijke parameters.

Het concept van het gebouw zelf is gebaseerd op het “wiel”, een sterke vorm die niet alleen refereert naar het wielrennen maar die ook de belichaming is van dynamiek, beweging en “clockwork-precision”. Het gebouw functioneert als een icoon met een sterke identiteit, een witte cirkel in het groen als symbool voor perfectie en excellentie. Het combineert de autonomie van zijn eigen centraliteit met een alzijdige openheid naar het groene landschap van de universitaire campus toe. Het plan is het resultaat van twee cirkels met een verschoven centrum. De ruimte die tussen beide ontstaat is continu en variabel van diepte, een ruimte die permanent in relatie staat tot de groene patio in het centrum en tot de omgeving rondom. 

Dit gebouw is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door het architectuurbureau. 

Architectenbureau: 

Bogdan & Van Broeck

Ontwerpers: 

Bogdan & Van Broeck Architects

Opdrachtgever: 

ZB Sports Development

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Tervuursevest

Nummer: 

143

Gemeente: 

3001 Heverlee

Land: 

België

Datum oplevering: 

2014

Oppervlakte: 

940 m²

Volume: 

3 993 m³

Totale bouwkost: 

2 392 345 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

2 545 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Stabiliteitsingenieur Ney & Partners, Watermaal-Bosvoorde
Technisch ingenieur RCR studiebureau, Herent

Hoofdaannemers: 

Algemeen Aannemer Cordeel, Hoeselt

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub