Uit het Architectuurboek N°10: MAS - Museum Aan de Stroom, Neutelings Riedijk Architects

MAS - Museum Aan de Stroom, Neutelings Riedijk Architects (c) Jan Locus (Nadaar)
MAS - Museum Aan de Stroom, Neutelings Riedijk Architects (c) Jan Locus (Nadaar)
MAS - Museum Aan de Stroom, Neutelings Riedijk Architects (c) Jan Locus (Nadaar)
MAS - Museum Aan de Stroom, Neutelings Riedijk Architects (c) Jan Locus (Nadaar)
MAS - Museum Aan de Stroom, Neutelings Riedijk Architects (c) Jan Locus (Nadaar)
MAS - Museum Aan de Stroom, Neutelings Riedijk Architects (c) Jan Locus (Nadaar)
MAS - Museum Aan de Stroom © MAS
MAS - Museum Aan de Stroom © MAS
MAS - Museum Aan de Stroom © MAS
MAS - Museum Aan de Stroom © MAS
MAS - Museum Aan de Stroom © MAS

Het recent gerealiseerde Museum Aan de Stroom (MAS) - ontworpen door het Rotterdamse bureau Neutelings Riedijk Architecten - is gelegen in de oude haven op het Eilandje te Antwerpen.

Het  MAS, officieel geopend in mei 2011, vertegenwoordigt het nieuwe icoon op de grens van de haven en de stad. Het MAS huisvest een bijzonder programma en is in gebed in de marketingstrategie van de stad. Het vertelt de geschiedenis van de uitwisseling tussen Antwerpen en de wereld. De wereld in al zijn verscheidenheid en de eeuwenlange verbondenheid met de stad blijkt hierbij een belangrijk aspect.

Naast de kenmerkende functie als museum, vormt het eveneens het landmark voor het Eilandje. Met zijn 60 meter hoge toren creëert het MAS een nieuw oriëntatiepunt in de stad. De zogenaamde verticale wandeling biedt de mens ten slotte de mogelijkheid een panoramisch beeld te vormen van de omliggende ruimte, het biedt een weergaloos uitzicht over de stad en de haven.

Het museumplein, gelegen aan de voet van het gebouw, vormt eveneens een integraal deel van het ontwerp. Het wordt omzoomd met paviljoens en terrassen en fungeert als een stedelijke ruimte voor evenementen en openluchttentoonstellingen.

Het geheel wordt gekenmerkt door de typerende gegolfde glaspartijen en de roodbruine gevelstenen. Binnenin worden vloeren, wanden en plafonds echter bekleed met grote platen vervaardigd uit Indische zandsteen, volgens kleurvarianten geschikt tot een welbepaald patroon. De Antwerpse Brabolegende werd alsook op een subtiele wijze geïntegreerd door middel van de handjes uit aluminium, aangebracht op de gevelvlakken.

Het MAS heeft door zijn verscheidene karakteristieke elementen bijdrage geleverd tot het heropwaarderen van het vroegere anonieme stadsgebied. Er wordt als het ware een nieuwe identiteit toegekend aan het bruisende nieuwe stadsdeel.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurkritiektekst van Tess Cuyvers (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Dit project werd opengesteld tijdens de Dag van de Architectuur 2011.

Meer info:
- Meer over architectuur in Antwerpen uit het Dag van de Architectuurtijdschrift 2011.
'Antwerps stadsbouwmeester Kristiaan Borret is ervan overtuigd dat wonen in ’t Stad meer kwaliteiten te bieden heeft dan een ‘energiezuinige’ villa op het platteland. Samen met Borret werpt het VAi een blik op de stedenbouwkundige ontwikkelingen van de ‘koekenstad’. Een stad waar volgens de stadsbouwmeester alternatieve woonvormen, meervoudig ruimtegebruik en participatie steeds meer aandacht krijgen.'
- Neutelings Riedijk Architecten.

Architectenbureau: 

Neutelings Riedijk Architects

Ontwerpers: 

Willem Jan Neutelings
Michiel Riedijk

Opdrachtgever: 

AG Vespa

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Hanzestedenplaats

Nummer: 

1

Postcode: 

2 000

Gemeente: 

Antwerpen

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2000

Datum oplevering: 

2010

Oppervlakte: 

20 000 m²

Totale bouwkost: 

33 409 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 650 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Bureau Bouwtechniek
ABT
Marcq & Roba
Peutz
Ifset

Hoofdaannemers: 

THV MAS (Interbuild, Willemen, Cordeel), Antwerpen

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub