Uit het Architectuurboek N°10: Villa, Buggenhout

Villa Buggenhout, OFFICE kgdvs © Marc De Blieck
Villa Buggenhout, OFFICE kgdvs © Marc De Blieck
Villa Buggenhout, OFFICE kgdvs © Marc De Blieck
Villa Buggenhout, OFFICE kgdvs © Marc De Blieck
Villa Buggenhout, OFFICE kgdvs © Steven Bosmans
Villa Buggenhout, OFFICE kgdvs © OFFICE kgdvs
Villa Buggenhout, OFFICE kgdvs © Stephan van de Langhenbergh
Villa Buggenhout, OFFICE kgdvs © Stephan van de Langhenbergh
Villa Buggenhout, OFFICE kgdvs © OFFICE kgdvs

Office Kersten Geers David Van Severen bouwde een vrijstaande woning die de Vlaamse kavel zelfbewust hertekent: een eigen(tijdse) versie van de bucolische villa op het landgoed. 

Op vier meter van de perceelsgrens – de klassieke afstandsregel – werd met stalen kaders een rechthoek uitgezet van dertien bij negenentwintig meter. Deze afsluiting, een gemoduleerd hekwerk, maakt integraal deel uit van het ontwerp en bepaalt de volumetrie van het huis.

Binnen dat kader creëren Geers en Van Severen een woning die uit twee niveaus bestaat: een open ‘buitenhuis’ op de begane grond en een gesloten ‘binnenhuis’ op de eerste verdieping, met zichten op het bos en het rurale landschap. Het buitenhuis is opgevat als een patiovilla met tuin. Het binnenhuis is een compacte set van kamers in de dikte van het dak van de patiovilla..

De verwilderde tuin buiten het hekwerk wordt niet ingenomen en fungeert als oprit voor de auto rondom het huis. Door zich bewust met het hekwerk terug te trekken van de randen van het perceel, wordt de villa vrijstaand.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een tekst van Shone Beeckman (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

OFFICE Kersten Geers David Van Severen
Bureau Goddeeris Architecten

Ontwerpers: 

Kersten Geers
David Van Severen

Opdrachtgever: 

Stephan Van Den Langhenbergh en Saskia Verbeeren

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Bouw 4a

Nummer: 

4a

Postcode: 

9 255

Gemeente: 

Buggenhout

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2008

Datum oplevering: 

2010

Oppervlakte: 

260 m²

Volume: 

1 200 m³

Totale bouwkost: 

350 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 346 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Util (stabiliteit) Mario Van Den Driessche (EPB)

Hoofdaannemers: 

general contractor: CS Bouw, Schoonaarde
contractor wood (structure and walls): Schrijnwerkerij Dam-Baert, Zele
contractor wood (doors and cupboards): Thierry Lagae, Brussels
contractor steel: Mertens, Grimbergen
contractor windows: FMP, Duffel

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Project partners

Cultural partners

hier niet aan komen aub