Uit het Architectuurboek Vlaanderen N° 11 - Woning Scheeplos, Gent

Woning Scheeplos, Gent - architecten de vylder vinck taillieu - (c) Filip Dujardin
Woning Scheeplos, Gent - architecten de vylder vinck taillieu - (c) Filip Dujardin
Woning Scheeplos, Gent - architecten de vylder vinck taillieu - (c) Filip Dujardin
Woning Scheeplos, Gent - architecten de vylder vinck taillieu - (c) Filip Dujardin
Woning Scheeplos, Gent - architecten de vylder vinck taillieu - (c) Filip Dujardin

Een kleine arbeiderswoning vroeg om de typische upgrade van keuken en badkamer, en extra leefruimte in de richting van de tuin; de bestaande achterbouw werd door de vylder vinck taillieu simpelweg afgebroken en nagenoeg opnieuw opgebouwd. Zij het met de verborgen agenda van de ontwerper. Achter het huis sluiten twee nieuwe volumes op elkaar aan, in rode baksteen en elk met een zadeldak. Het ene volume leunt tegen de buur aan, het tweede staat in het midden van het perceel. 

Fragment uit het Architectuurboek Vlaanderen N°11 - auteur Stefan Devoldere

Elk huis heeft zijn achterhuis. Dat achterhuis, dat zou Vlaanderen zijn: altijd weer die cascade van achterhuizen tot stallingen.

Het ontwerp door architecten de vylder vinck taillieu tekent niets anders dan wat er al was: een schikking van opeenvolgende gebouwtjes met verschoven zadeldak. De gebouwen schikken zich deze keer echter niet naar goed gebruik aan één zijde, met aan de andere zijde, vaak niet meer dan een lange koer. Nu zijn het vele, kleinere koeren. 

Vaak speelt het echte leven zich in die achterhuizen af. De tafel in de keuken als plaats van ontmoeting. De keuken maakt de verbinding tussen huis en tafel. En de zadeldaken zijn het plafond. Gewone tegels, maar net in een hoek van 45°. Doe-het-zelf in elkaar gezette keukenkast, maar afgewerkt met een zwart kunststoffen werkblad.

Dit gebouw is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door het architectuurbureau. 

Architectenbureau: 

architecten de vylder vinck taillieu

Ontwerpers: 

architecten de vylder vinck taillieu; medewerkers Dawid Strebicki, Sander Rutgers, Sebastian Skovsted.

Taal: 

Nederlands, Engels

Gemeente: 

Gent

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

199 m²

Studiebureaus: 

stabiliteit: Arthur De Roover

Hoofdaannemers: 

bouwonderneming Verfaillie bvba

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Project partners

Cultural partners