Uit het Architectuurboek Vlaanderen N°11 - Museum en memoriaal Kazerne Dossin, Mechelen

Museum and Memorial Kazerne Dossin, Mechelen - awg architecten - (c) Stijn Bollaert
Museum and Memorial Kazerne Dossin, Mechelen - awg architecten - (c) Stijn Bollaert
Museum and Memorial Kazerne Dossin, Mechelen - awg architecten - (c) Stijn Bollaert
Museum and Memorial Kazerne Dossin, Mechelen - awg architecten - (c) Stijn Bollaert
Museum and Memorial Kazerne Dossin, Mechelen - awg architecten - (c) Stijn Bollaert
Museum and Memorial Kazerne Dossin, Mechelen - awg architecten - (c) Stijn Bollaert
Museum and Memorial Kazerne Dossin, Mechelen - awg architecten - (c) Stijn Bollaert

Het gebouw van b0b Van Reeth - AWG architecten volgt gedeeltelijk de traditie van het museum, als een aangesloten gecomponeerde sequentie van ruimten en daarnaast is het een gedenkplaats, opgedragen aan de ontelbare doden.

De hele site van de Dossinkazerne is geen ‘gewone’ museale locatie maar een ‘plaats van herinnering’. 

De ontwerpopdracht van awg architecten omvat vier delen:

  • De renovatie van de voorvleugel van het kazernegebouw tot memoriaal, documentatiecentrum en hoofdvestiging van de vzw Kazerne.
  • De oprichting van een nieuwbouw, op de plek van het oude arresthuis. Vormelijk een monoliet, neutraal en flexibel volume, opgebouwd uit 3 gelijke vloeren en een dakverdieping. Twee trappen verbinden de verduisterde museumzalen. De hoogste verdieping baadt in het daglicht dat via de open trapzones van boven naar beneden straalt.
  • De aanleg van de openbare ruimte die beide gebouwen verbindt. De muur waarop het nieuwe museum is gebouwd, is doorgezet tot aan het kazernegebouw en vormt een keermuur met opening die het plein afschermt van de ringweg. Vier oude geknotte lindes staan als stille getuigen van de laatste publieke executie van oorlogsmisdadigers op het natuurkleurige plein.
  • De inrichting van de tentoonstellingsruimtes.

Dit gebouw is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin en werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2015. De tekst werd ons aangeleverd door het architectuurbureau. 

Architectenbureau: 

b0b Van Reeth - awg architecten
Paul van Beek Landschappen BNT

Ontwerpers: 

awg architecten cvba, b0b Van Reeth, Jonas Van de Walle, Bob Van Abbenyen, Vicente Serra, Marco Arts, Dirk Pauwels
Paul van Beek, landschapsarchitect
Philip Aguirre Y Otegui, beeldend kunstenaar

Opdrachtgever: 

Vlaamse overheid - Departement Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid, Afdeling Communicatie

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Goswin de Stassartstraat

Nummer: 

153

Gemeente: 

Mechelen

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

8 290 m²

Volume: 

34 298 m³

Totale bouwkost: 

13 061 199 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 687 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Stabiliteit BAS – Dirk Jaspaert bvba, Leuven
Bouwfysica en Akoestiek Daidalos Peutz bvba, Leuven
Technieken Ingenium nv, Brugge
Omgevingsaanleg ARA (Atelier Ruimtelijk Advies), Berchem

Hoofdaannemers: 

Hoofdaannemer Cei-De Meyer NV, Nazareth
Omgevingsaanleg Hertsens Wegenwerken NV, Burcht
Interieur/inrichting Potteau Labo, Heule-Kortrijk
Datatechnieken Imtech nv, Temse
Kaleiwerken Aquastra bvba, Lauwe

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub