Uitbreiding Internaat Hof ten Bos

Hof ten Bos © ZED Architects, foto: Michael De Lausnay
Hof ten Bos © ZED Architects, foto: Michael De Lausnay
Hof ten Bos © ZED Architects
Hof ten Bos © ZED Architects
Hof ten Bos © ZED Architects

Het bestaande gebouw op de site werd in 1937 gebouwd naar een ontwerp van architect Léon Stynen. Het functioneerde als een vakantieoord voor kinderen met tuberculose. Het gebouw wordt nu gebruikt als internaat voor leerlingen van het Gemeenschapsonderwijs van diverse scholen in de nabije omgeving.

De uitbreiding zoekt een dialoog met het gebouw van Stynen door middel van een dynamische ogende structuur. Een reeks van naast elkaar geplaatste betonnen portieken, die driedimensionaal met elkaar verbonden zijn door een horizontale balk aan de kroonlijst of aan de plint van het gebouw, ritmeren de gevel en vormen een speels antwoord op de rationele kolommenstructuur en de vrije plattegrond van Léon Stynen. De uitbreiding betreft twee vleugels parallel aan de oorspronkelijke voorbouw en haaks op de latere aanbouw. Hierdoor ontstaan interessante binnengebieden waar nieuw en oud elkaar ontmoeten.

De vleugel voor de jongste kinderen heeft één bouwlaag met aan één zijde van de gang een reeks kamers, telkens voor vier kinderen. De vleugel voor de groten heeft twee bouwlagen en kamers aan beide zijden van de gang. De individuele kamers kunnen per twee via schuifdeuren met elkaar verbonden worden. De gangen in de nieuwe vleugels eindigen beide op een beglaasde deur, die uitzicht biedt op de omgeving. De gangen vormen een as die het bestaande gebouw doorklieft. De nieuwe vleugels zijn niet tegen het bestaande gebouw aangebouwd, maar door glazen gangen ermee verbonden. Daardoor en door de grote glazen gevelpartijen ontstaan overal interessante doorzichten. Men kan zich gemakkelijk oriënteren in het gebouw en de mooie bosrijke omgeving is overal in het interieur aanwezig.

Architectenbureau: 

ZED Architects

Opdrachtgever: 

Gemeenschapsonderwijs

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Lage Kaart

Nummer: 

538

Gemeente: 

Brasschaat

Land: 

België

Datum oplevering: 

2007

Oppervlakte: 

517 m²

Studiebureaus: 

abt Antwerpen
Bureau Bouwtechniek

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub