Universiteitshal KU Leuven, Leuven

Universiteitshal K.U. Leuven, Leuven, Bogdan & Van Broeck architects en LAVA architecten, (c) Toon Grobet
Universiteitshal K.U. Leuven, Leuven, Bogdan & Van Broeck architects en LAVA architecten, (c) Toon Grobet
Universiteitshal K.U. Leuven, Leuven, Bogdan & Van Broeck architects en LAVA architecten, (c) Toon Grobet
Universiteitshal K.U. Leuven, Leuven, Bogdan & Van Broeck architects en LAVA architecten, (c) Toon Grobet
Universiteitshal K.U. Leuven, Leuven, Bogdan & Van Broeck architects en LAVA architecten, (c) Toon Grobet

In opdracht van de technische dienst KU Leuven werd een uitbreiding voorzien aan de beschermde universiteitshallen in het historische stadscentrum van Leuven. Deze opdracht was vooral van technische aard, namelijk brandevacuatiewegen toevoegen en de toegankelijkheid van de universiteitshallen verhogen daar het programmatische gebruik van de hallen was toegenomen in de tijd. Deze toename in gebruik leidde met andere woorden tot een te kort aan verticale circulatie, opslagruimte en noodwegen wat dringend verholpen moest worden. Het project werd gerealiseerd tussen 2006 en 2007 door Lava-architecten en won de architectuurprijs van Leuven in 2008.
Als je dit werk langs de Oude Markt of langs de andere kant benadert is het in eerste instantie niet zichtbaar. Het gebouw is naar achteren geschoven om niet met de oude stad te breken, en om met zijn verrassende aspect een reactie uit te lokken.
Een lege buitenruimte werd vervangen door een leeg object, met als beperkt programma toegankelijkheid en circulatie.

Het materiaal dat wordt gebruikt straalt binnen een heel ander karakter uit dan wanneer je buiten aan de straat staat. De twee oude muren stralen een vrij massief gevoel uit, samen met een zware staalstructuur en betonnen trappen, die het nieuwe deel met de oudere vertrekken van de universiteit in relatie brengen. Hierdoor onstaat een zekere spanning, maar die wordt onmiddellijk onderbroken door het glazen plafond dat licht en helderheid biedt aan het decor, waardoor je zin krijgt om naar boven te gaan. Het contrast wordt nog versterkt hoe meer men naar boven gaat; je wordt bevangen en meegenomen langs een 'promenade architecturale' die vertrekt aan de basisstructuur van de oude stad, met zijn geschiedenis, en eindigt met een panoramisch beeld op de stad, op de toekomst gericht. Het gelijkvloers straalt geslotenheid uit terwijl de bovenverdieping openheid biedt.

Het ontwerp maakt gebruik van ruimtelijkheid, monumentale schaal en het historische ornament van de bestaande universiteitshallen om de functionaliteit van de nieuwe gebouwde ruimte te doen werken.
Die ruimte wordt door de mens in een constante dynamiek verwikkelt; doorheen het binnenplein van de KUL waait een nieuwe wind. Het geheel straalt een waardevolle ambitie en betekenis uit voor de mensen die er elke dag doorheen lopen, namelijk de studenten.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Caroline Debray en Laurence Larose (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

Lava architecten
Bogdan & Van Broeck

Opdrachtgever: 

K.U. Leuven - technische diensten

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Naamsestraat

Nummer: 

22

Postcode: 

3 000

Gemeente: 

Leuven

Land: 

België

Oppervlakte: 

850 m²

Totale bouwkost: 

2 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

stabiliteit: Ir. Hans De Petter
bijzondere technieken: BSTK
veiligheid: K.U.Leuven Technische Diensten

Hoofdaannemers: 

Van Roey nv

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners