Urban Villa, Ukkel

Urban Villa, Ukkel - Office Kersten Geers David Van Severen - (c) Bas Princen
Urban Villa, Ukkel - Office Kersten Geers David Van Severen - (c) Bas Princen
Urban Villa, Ukkel - Office Kersten Geers David Van Severen - (c) Bas Princen
Urban Villa, Ukkel - Office Kersten Geers David Van Severen - (c) Bas Princen

Brussel heeft een interne periferie. Een idyllisch, groen landschap dat men aan de rand van de stad verwacht, bevindt zich er middenin. Deze specifieke situatie is zeer kwetsbaar. Om deze schijnbaar vrijstaande woning in dit parkachtige gebied uit te breiden, werd er door Office Kersten Geers David Van Severen besloten om het bestaande subtiel te onderlijnen, het ‘status quo’ te bevestigen, en tegelijkertijd, om de uitbreiding zelf te laten verdwijnen net door ze extreem zichtbaar te maken.

De uitbreiding bevindt zich onder het bestaande huis en creëert zo zijn piëdestal. Deze sokkel presenteert het bestaande huis als een tentoongesteld object: goed onderhouden, schoongemaakt, maar ontdaan van zijn belangrijkheid. Het huis wordt een nachthuis, een spookhuis op een nieuwe, ondergrondse villa. De villa is tegelijkertijd oud en nieuw. Het is ontworpen als een reeks kamers omlijnd door kolommenrijen. Het kolomritme definieert de ruimtes en hun sequentie: een set kamers zonder bepaalde functie.

De villa presenteert zichzelf als de ‘ruïne’ van een huis: een set aan tectonische elementen die een ruimtelijke hiërarchie bepalen. Soms zijn de ruimtes open, soms worden ze indirect verlicht. De structuur bestaat uit massieve betonnen kolommen en balken. Dit structureel concept wordt een ruimtelijk concept: betonnen kolommen worden houten kolommen (grijs getint zoals beton) bij de overgang tussen binnen en buiten, en zetten zo de isolatielijn verder.

Dit gebouw is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door het architectuurbureau. 

Architectenbureau: 

OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Ontwerpers: 

Office Kersten Geers David Van Severen

Opdrachtgever: 

Privaat

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Adolphe Dupuichlaan

Nummer: 

28

Gemeente: 

Ukkel

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

480 m²

Totale bouwkost: 

800 000 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Bureau Bas Smets (Tuin)
Util Structuurstudies (Stabiliteit)
Nicolas Vandevijver / Criteria (Technieken)

Hoofdaannemers: 

Juri nv— ruwbouw
JDC, Brussel — afwerking
Kristof Mertens — staalwerken

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners