Verbouwing Beerten & Weynants

Verbouwing Beerten & Weynants, Wilsele, Guerilla Offica Architects, © Van Eetveldt Nijhuis

Door stedenbouwkundige voorschriften lag de verbouwing van deze eengezinswoning niet voor de hand. Om de woning toch te kunnen uitbreiden, zochten Guerilla Office Architects oner meer hun toevlucht in de aanpalende schuur.

De woning ligt aan de spoorweg, in een zone waar niet gebouwd mag worden. Bovendien mag je alles wat je er sloopt niet meer heropbouwen. Daarom werd de voormalige schuur 'uitgehold' om ruimte te bieden aan de kern van de woning: het 'vuur' en de tafel. Een deel van de schuur bleef onoverdekt en is nu een patio, een beschutte buitenplek afgeschermd van het geluid van de voorbijrazende treinen. Een groot raam en terras verbinden de woning met de tuin.

De kamers worden onderling doorbroken en kunnen met de groene schuifwanden
gemoduleerd worden, naargelang de gewenste privacy. Hetzelfde principe vind je op de verdieping: door op het knooppunt van de muren te knippen, ontstaan verrassend ruime connecties, zonder de bestaande kamerstructuren uit te wissen.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2015.

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Vierhuizenstraat

Nummer: 

64

Gemeente: 

Leuven

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub