Verbouwing historische diephuizen tot woning te Brugge

Verbouwing historische diephuizen tot woning te Brugge, Atelier Tom Vanhee
Verbouwing historische diephuizen tot woning te Brugge, Atelier Tom Vanhee
Verbouwing historische diephuizen tot woning te Brugge, Atelier Tom Vanhee
Verbouwing historische diephuizen tot woning te Brugge, Atelier Tom Vanhee
Verbouwing historische diephuizen tot woning te Brugge, Atelier Tom Vanhee

Twee leegstaande 17de-eeuwse beschermde diephuizen op een brouwerijsite in het centrum van Brugge werden verbouwd tot eengezinswoning (met winkel en opslagruimte).

De verschillende raamsoorten en de bijgevoegde achtergevel getuigen van opeenvolgende verbouwingen doorheen de tijd. Het ontwerp vertrekt vanuit de evoluties die het gebouw heeft ondergaan en voegt hieraan een nieuwe laag toe. Historisch waardevolle elementen (deuren, haarden, balken, trappen) en nieuwe elementen gaan hand in hand en blijven goed leesbaar.

Een patio en een hellend dak tussen de bestaande zadeldaken transformeert de zolder tot een volwaardige bruikbare ruimte en activeert de restruimte tussen de daken. Een vide verbindt de verschillende verdiepingen met elkaar en brengt het licht vanuit de patio en het trapeziumraam op zolder tot in het hart van de woning.

De lift en het toilet zijn ondergebracht achter gerecupereerde historische kastdeuren. De indeling vooraan blijft en biedt plaats aan de meer gesloten functies van de woning.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2015.

Architectenbureau: 

Atelier Tom Vanhee

Ontwerpers: 

atelier tom vanhee

Opdrachtgever: 

Maes & Cie, vertegenwoordigd door Anne Vanneste (niet voor publicatie aub)

Straat: 

Walplein, (bouwkost en privégegevens bouwheer niet voor publicatie aub)

Nummer: 

23 (bouwkost en privégegevens bouwheer niet voor publicatie aub)

Gemeente: 

Brugge

Land: 

België

Datum oplevering: 

2015

Oppervlakte: 

336 m²

Volume: 

1 128 m³

Totale bouwkost: 

450 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 339 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Ingenieur-Architect Geert Rotsaert

Hoofdaannemers: 

Caleeuw-Blieck, Brugge (ruwbouw en dakwerken)
Daniel Callewaert, Torhout (houten schrijnwerk)
G. Halsberghe (stalen schrijnwerk)
P. Feys (stalen trap)
(bouwkost en privégegevens bouwheer niet voor publicatie aub)

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners