Verbouwing van een atelier tot architectuurbureau

Verbouwing van een atelier tot architectuurbureau, Zwevegem, Sileghem & Partners, (c) Klaas Verdru
Verbouwing van een atelier tot architectuurbureau, Zwevegem, Sileghem & Partners, (c) Klaas Verdru

Met de realisatie van hun eigen kantoor in een voormalige schrijnwerkerij in Zwevegem koos Sileghem & Partners Architecten en Ingenieurs resoluut voor het duurzaam hergebruik van bestaand patrimonium.

De architecten lieten hun oog vallen op een verlaten industrieel gebouwtje. Ze beslisten om de buitenschil en de structuur ervan te recupereren en er een energiezuinig kantoorgebouw van te maken. Bovenaan op hun verlanglijstje stond een combinatie van ruimtelijke kwaliteit (voor een werkomgeving) met de schaal van een verscholen groen pleintje.

Zoals gebruikelijk in Vlaanderen was het achtergelaten schrijnwerkatelier aangebouwd, dichtgeslibd, enigszins verminkt en erg versleten. Voor hen geen reden voor de sloophamer, wel voor een zorgzame opkuis. De overtollige aanbouwsels werden gesloopt, en de sheddaken werden vervangen door een stevig geïsoleerd plat dak dat steunt op de bestaande stalen vakwerkspanten.

Een doordachte volumeopbouw, doorgedreven isolatie en minutieuze detaillering leverden een K27-peil op, en een luchtdichtheid van 0,7/h (n50). In het huidige stadium van uitvoering, met vloerverwarming op een condensatiegasketel en zonder hernieuwbare energiebronnen, wordt een E52-peil bereikt. De netto energiebehoefte bedraagt 112 kWh/m2. Door toevoeging van PV-panelen zal het E-peil dalen tot E22.

Meer nog dan dit cijfermateriaal evenwel is de kwaliteit van de werkruimtes van belang, en de manier waarop die door de ontwerpers werd bedacht, herwerkt, verfijnd en uitgevoerd. De werk-, vergader- en rustruimtes werden zorgvuldig gepositioneerd en vormgegeven. De plekken voor geconcentreerd werk of groepswerk moesten juist geschakeld worden, met bijzondere aandacht voor het akoestisch comfort, met openheid waar mogelijk en privacy waar gewenst.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2015.

Architectenbureau: 

Sileghem & Partners

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Winkelstraat

Nummer: 

2

Gemeente: 

Zwevegem

Land: 

België

Datum oplevering: 

2014

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners