Verbouwing van herenwoning Den Anker

Verbouwing van een als monument beschermde woning, gekend onder de naam ‘Den Anker’
Verbouwing van herenwoning Den Anker, 360 Architecten, Leuven © Tim Van de Velde
Verbouwing van herenwoning Den Anker, 360 Architecten, Leuven © Stany Dederen
Verbouwing van herenwoning Den Anker, 360 Architecten, Leuven © Stany Dederen
Verbouwing van herenwoning Den Anker, 360 Architecten, Leuven © Tim Van de Velde
Verbouwing van herenwoning Den Anker, 360 Architecten, Leuven © Tim Van de Velde

In de geschiedenis van de woning ‘Den Anker’ zijn verschillende bouwfasen te onderscheiden: het oudste volume aan de straatzijde dateert van 1619 en is een combinatie van diep- en breedhuis op een L-vormige plattegrond. Het diephuis wordt aan straatzijde beëindigd door een trapgevel, het breedhuis door een klassieke lijstgevel. Het noordelijke deel van het breedhuis was oorspronkelijk een afzonderlijke woning (‘Het Korfken’) die in 1699 bij het hoofdvolume werd geïncorporeerd. Achteraan werd de woning grondig uitgebreid in 1909, met twee bouwvleugels en een traphal in de oksel van het L-vormige volume. In een recentere bouwcampagne van 1980 werd één van beide vleugels daterend uit 1909 afgebroken en vervangen door een kleiner volume dat de keuken huisvest.

De huidige renovatie van herenwoning ‘Den Anker’ omvat een nieuwe uitbreiding voor een leefkeuken, de reorganisatie van de toegang tot de zolderverdieping en de aanpassing van de verdieping met renovatie van de master bedroom, de gastenkamers en bijkomende badkamers.

De keukenuitbreiding van 1980 werd afgebroken en vervangen door een nieuwe leefkeuken met eetruimte, keuken en wintertuin. Het nieuwe volume herstelt de logica van een uitbreiding van 1909, en werkt de tuin opnieuw af tot een eenvoudige, rechthoekige stadstuin. De eetruimte en keukenzone van het nieuwe volume telt één bouwlaag, de zone wintertuin is dubbelhoog met vide. Het profiel van de bestaande scheimuren wordt niet gewijzigd. De uitbreiding is volledig beglaasd naar de tuin toe, met een verticale ritmering die aansluit bij de verticaliteit die in de gevel van de bouwvleugels uit 1909 aangezet werd. Zo ontstaat een samenhangende volumewerking waarbij getracht werd de hedendaagse uitbreiding een maximale neutraliteit mee te geven zodat de historisch waardevolle bouwvleugels blijvend tot hun recht komen. Over het lagere gedeelte van de nieuwe uitbreiding heen blijft het zicht vanuit de tuin op de puntgevel van het 17de eeuwse diephuis bewaard, zodat de opbouw en volumewerking van het geheel van de woning overzichtelijk blijft.

Een tweede ingreep is het verplaatsen van de zoldertrap: de bestaande wenteltrap in de oksel van het oudste volume was niet ideaal gepositioneerd en werd vervangen door een trap buiten het volume van het 17de eeuwse vleugels. De nieuwe trap sluit direct aan op de centrale traphal en de beglazing rondom de trap zorgt voor een uitgebreid zicht en lichtinval op de bovenverdieping. De noodzakelijke uitbouw voor deze trap is niet zichtbaar vanuit de tuin, en sluit aan op de hogere gemene muur van
de naburige studentenhuisvesting. Beglazing rondom de trap zorgt voor lichtinval op de bovenverdieping.

Deze nieuwe kwalitatieve toegang tot de zolder maakt het mogelijk deze ruimte onder het prachtige, historisch waardevolle gebinte in te richten als studio en gastenverblijf, met eigen werk- en leefruimte, slaapruimte en kitchenette. De strategische inplanting van de trap naar de zolder maakt bovendien dat op termijn de woning perfect opdeelbaar is in drie afzonderlijke appartementen.

Bij deze renovatiewerken werden ook de bestaande kamers op de eerste verdieping volledig gerenoveerd en elk voorzien van een badkamer. De bestaande originele plafonds met authentieke moulures en stukwerk werden volledig gerestaureerd in alle grote ruimtes. De verschillende bouwperiodes zijn herkenbaar in deze plafonds. Deze vormen dan ook een belangrijk element voor de geschiedenis van de woning.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Yasmine Vercauteren (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

360 architecten

Opdrachtgever: 

Mr. en Mevr. Mannaerts - Opdebeeck

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Lei

Nummer: 

7

Postcode: 

3 000

Gemeente: 

Leuven

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2005

Datum oplevering: 

2009

Oppervlakte: 

627 m²

Volume: 

2 375 m³

Totale bouwkost: 

726 600 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 158 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

UTIL structuurstudies
bvba Erik Dhondt landschapsarchitect

Hoofdaannemers: 

Ruwbouw en afwerking: Beneens NV, Olen
Restauratie: Altri Tempi (Group Monument), Brasschaat
Sanitair en verwarming: Maes Sanitair bvba, Leuven
Verluchting: J.E. StorkAir, Dendermonde
Zelliges en tadelakt: Grand Sud bvba, Stabroek
Tuinaanleg: Tuinen Van Schepdael, Schepdaal
Houten buitenschrijnwerk: Schrijnwerkerij Grootjans bvba, Glabbeek

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners