Villa F, Genk

Villa F, Stéphane Beel Architecten, (c) Johnny Umans
Villa F, Stéphane Beel Architecten, (c) Johnny Umans
Villa F, Stéphane Beel Architecten, (c) Johnny Umans

De vrije zones rondom doorsnee villa's in een verkaveling bevestigen de individualiteit van de woningen zonder dat deze tussenzones bijdragen tot de kwaliteit van de leefruimtes. Deze stroken verworden zo tot nietszeggende restruimtes tussen woning en buurgrens waar alleen maar gras kan worden gemaaid. Het ontwerp van deze vrijstaande woning door Stéphane Beel Architecten speelt in op deze specificiteit en wil deze verloren ruimte opnemen.

De structuur van de woning is opgevat als een 'tafel': kolommen op een raster geplaatst, zichtbaar aan de buitenzijde van het gebouw, met daarop een dakplaat. Deze plaat is echter geen echt vlak maar heeft een aantal duidelijk te onderscheiden volumes. Zowel de bovenverdieping van de woning met het kindergedeelte, de schouw en een verhoging van het plafondniveau van de zithoek maken deel uit van het witglanzend geheel dat rust op het kolommengrid.

De contour van het gelijkvloers werd volledig beglaasd met verschillende glassoorten. Dit ene materiaal zorgt ervoor dat licht, zicht, doorzicht of privacy worden opgelost.  Deze gedifferentieerde gevel en de roterende opeenvolging van binnenruimtes versterken de relatie met de buitenruimte.

De binnen- en buitenbevloering refereren visueel duidelijk naar elkaar. Dit grondvlak loopt soms tot op de perceelsgrens, als een tapijt dat zich vanonder de tafel een eigen begrenzing toekent. Deze zones rondom de woning krijgen elk hun functionele invulling: de oprit en staanplaats voor de wagens, een terras bij de keuken of slaapkamer en een zwembad. De verschillende buitenzones worden op de perceelsgrens telkens afgeschermd door grote gekleurde glazen wanden. Hierdoor worden deze buitenruimtes op de binnenruimtes en vice versa met elkaar betrokken en krijgen deze zijstroken een specifieke, bruikbare kwaliteit.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013.

Architectenbureau: 

Stéphane Beel Architects

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Bonderstraat

Nummer: 

57

Gemeente: 

Genk

Land: 

België

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners