Voormalige textielfabriek S.A.W., Waarschoot

Voormalige textielfabriek, Waarschoot - Julie D'Aubioul - (c) Tim Van de Velde
Voormalige textielfabriek, Waarschoot - Julie D'Aubioul - (c) Tim Van de Velde
Voormalige textielfabriek, Waarschoot - Julie D'Aubioul - (c) Tim Van de Velde

De voormalige textielfabriek dateert van ca. 1880, meet 43 bij 20 meter en heeft 5 sheddaken. Twee van de vijf sheddaken wordt ingenomen door de toekomstige woning. De overige drie doen dienst als werkplaats. In deze werkplaats heeft architecte Julie D'Aubioul een voorlopige woning ingericht en bevindt zich ook een kantoorruimte.

Twee houten modules op wielen zijn een slaapkamer en een zitruimte. De fabrieksloods dient als buitenschil en vormt een groot afdak die de binnenruimte vrijwaart van neerslag.

In deze ruimte kunnen geïsoleerde modules ruimtes afbakenen die kunnen verwarmd worden. Zo ontstaat een ruimte tussen binnen en buiten die toelaat te leven volgens de seizoenen: in de winter trekt men zich terug in de geïsoleerde / verwarmde modules en in tussenseizoen / zomer beschikt men over een grote leefruimte die de volledige loods beslaat. 

De kantoorruimte maximaliseert in zijn uitvoeringsdetails en materiaalgebruik de voordelen van het werken onder een afdak.

Architecte Julie D’Aubioul zal ook de herbestemming van de voormalige spinnerij op de site ontwerpen. Daarnaast komt er een nieuwbouw voor kmo-gebouwen met bijbehorende conciërgewoningen. De site zal wonen en werken, verleden en heden met elkaar verbinden.


Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013 en werd ons bezorgd in functie van de oproep voor het Architectuurboek Vlaanderen N° 11. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door de architecte.

 

Architectenbureau: 

Julie D'Aubioul

Ontwerpers: 

Architect Julie D'Aubioul

Opdrachtgever: 

Stijn Landuyt en Julie D'Aubioul

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Kapellestraat

Nummer: 

3

Gemeente: 

Waarschoot

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

860 m²

Studiebureaus: 

geen

Hoofdaannemers: 

tijdelijke woningen: zelfbouw
kantoor: schrijnwerken Mark De Buck Eeklo
kantoor: glas: Gama Glas, Bassevelde

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners