Waterfront promenade, Vlora (Albanië)

Waterfront promenade, Vlora (Albanië), Xaveer De Geyter Architects
Waterfront promenade, Vlora (Albanië), Xaveer De Geyter Architects
Waterfront promenade, Vlora (Albanië), Xaveer De Geyter Architects
Waterfront promenade, Vlora (Albanië), Xaveer De Geyter Architects

De aanleg van de lange strook publieke ruimte beoogde een nieuwe infrastructuur voor autoweg, wandelpad en haven die tevens de relatie tussen stad en strand zou aanpakken en publiek zou trekken naar een plek die tot voor kort geen toeristen lokte. Het gerealiseerde project is bijzonder in zijn radicale eenvoud. Het centrale element van het project is een betonnen promenade die varieert tussen de 4 en de 7 meter breedte en meandert tussen stad en zee. De promenade is uitgevoerd in één uniek materiaal: witte keien zoals je die overal rond de Middellandse Zee vindt, zijn handmatig in beton geplaatst; er werden cirkels uitgespaard om bomen in te planten. De promenade loopt langs een sequentie van specifieke publieke ruimten. Van noord naar zuid is dat in de eerste plaats een driehoekig stedelijk plein aan het water uitgevoerd in geborsteld beton met een inleg van granietplaten en voorzien van een markthal van 24 x 110 meter. Hoewel binnen de Albanese cultuur de markthal veelal aan de achterkant van de stad hoort, wordt ze door XDGA ingezet als een vector in de ontwikkeling van de promenade. Het is een betonnen schil die beschutting biedt tegen regen, wind en zon en een afscheiding van het plein mogelijk maakt. Een emblematisch cirkelvormig eiland op het niveau van de laagwaterlijn vormt een tweede punt op het parcours. Bij laag water is het eiland zichtbaar, bij hoog water verdwijnt het onder zeeniveau. De trappen aan de waterkant suggereren zitplaatsen en tillen het plein op tot een podium voor concerten en opvoeringen. Verder naar het zuiden legde XDGA een park aan dat voortbouwt op de bestaande tuinen, en voorzag het bureau in twee nieuwe stranden: een open strand om te zonnebaden en een bebost strand om in de schaduw te zitten. Tot slot tekende het bureau een aantal met travertijn beklede sportveldjes die de footprint aanhouden van toekomstige gebouwen. Drie soorten bomen, straatmeubilair en verlichting werden geïntegreerd in het geheel. (...)

Véronique Patteeuw - Fragment uit het Architectuurboek Vlaanderen N°13. Dit is een mosterdfabriek

Architectenbureau: 

Xaveer De Geyter Architects

Ontwerpers: 

Xaveer De Geyter Architects

Opdrachtgever: 

Stad Vlora, Ministerie van Toerisme, Overheid Albanië

Taal: 

Nederlands

Gemeente: 

Vlora

Land: 

Albanië

Oppervlakte: 

408 785 m²

Totale bouwkost: 

11 000 000 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

IRD Engineering, Rome

Hoofdaannemers: 

Intrakat, Paiania

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Project partners

Cultural partners