Welzijnshuis, Sint-Niklaas

Welzijnshuis, Sint-Niklaas, Els Claessens & Tania Vandenbussche, (c) Hilde D'haeyere
Welzijnshuis, Sint-Niklaas, Els Claessens & Tania Vandenbussche, (c) Hilde D'haeyere
Welzijnshuis, Sint-Niklaas
Welzijnshuis, Sint-Niklaas
Welzijnshuis, Sint-Niklaas

Het nieuwe Welzijnshuis in Sint-Niklaas bundelt de sociale dienst, het OCMW en alle welzijnsdiensten van de stad.

Het nieuwe Welzijnshuis is een gezamenlijk initiatief van het OCMW en de stad Sint-Niklaas. De site rond het huis krijgt de naam Gerdapark, als verwijzing naar de voetbalclub SK Gerda die er vroeger actief was.

Het Welzijnshuis, dat eind vorig jaar werd ingehuldigd, is de thuisbasis voor het OCMW maar ook voor alle welzijnsdiensten van de stad. De nieuwbouw is een vierkant, energiezuinig gebouw met een oppervlakte van meer dan 6.000 vierkante meter, met een ruime publiekszone en een ondergrondse parking. Het is een compact gebouw geplaatst op de grens tussen de straat en het park. De publieke delen liggen aan de straat, de ingang voor het personeel en de burelen langs het park. De centrale patio biedt een inkijk tussen de verschillende delen. Aangezien de glazen overkapping deels kan worden opengezet, is die patio ook multifunctioneel. De circulatie verloopt excentrisch en werkt als een buffer aan de warme zuid- en westkant. De burelen bevinden zich aan de noord- en oostkant.

Het Welzijnshuis wil een huis zijn dat iedereen verwelkomt. Overgangen, doorzichten en verbanden kregen daarom veel aandacht: een luifel leidt je naar een hoge inkom met doorzicht naar de patio, de infobalie is het hart van het gebouw, de vergaderruimtes op de eerste verdieping zijn makkelijk toegankelijk via een uitnodigende trap en een publiekslift. Het resultaat is een gebouw waar je snel maar ongedwongen je weg vindt.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2015 en werd gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°12. Architectuur op maat.

Architectenbureau: 

ECTV architecten

Ontwerpers: 

Els Claessens, Tania Vandenbussche

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Abingdonstraat

Nummer: 

99

Gemeente: 

Sint-Niklaas

Land: 

België

Datum oplevering: 

2015

Oppervlakte: 

7 140 m²

Volume: 

18 591 m³

Totale bouwkost: 

8 396 640 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 176 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Technum, Gent

Hoofdaannemers: 

Vanhout nv, Geel

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners