Wijkcentrum De Porre, Gent

Wijkcentrum De Porre, aNNo architecten bvba, (c) Frederick Velghe
Wijkcentrum De Porre, aNNo architecten bvba, (c) Frederick Velghe
Wijkcentrum De Porre, aNNo architecten bvba, (c) Frederick Velghe
Wijkcentrum De Porre, aNNo architecten bvba, (c) Frederick Velghe
Wijkcentrum De Porre, aNNo architecten bvba, (c) Frederick Velghe
Wijkcentrum De Porre, aNNo architecten bvba, (c) Frederick Velghe

De oude loods van de stoomweverij-spinnerij krijgt een nieuwe functie als wijkcentrum De Porre. Het industriële karakter wordt behouden in het ontwerp.

Het hoofdgebouw en de koeltoren zullen in de toekomst getuigen van het textielverleden van de wijk. Hun industriële karakter blijft herkenbaar voor gebruiker, voorbijganger en parkbezoeker. De buitenmuren van de loods worden behouden, zowel voor de herkenbaarheid als voor de duurzaamheid. De buurthuisfuncties krijgen hun plaats binnen het nieuwe volume.

Het project heeft als doel het wijkcentrum te verankeren in het omliggende park. De architecten onderzochten op welke manier elke ruimte een ander uitzicht of detail van de omgeving kan tonen. Zo kijkt het terras uit op de toegangsweg, de biljartzaal op de achterliggende boomgaard en de polyvalente zaal op de turbinehal. Grote openingen op de gelijkvloerse verdieping zorgen voor laagdrempelige ontmoetingsplaatsen.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013.

Architectenbureau: 

aNNo architecten bvba
In-tense Architectuur

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Jules de Saint-Genoisstraat

Nummer: 

101

Gemeente: 

Gent

Land: 

België

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners