Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort, Gent

Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort, De Smet Vermeulen architecten (c) Michiel De Cleene
Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort, De Smet Vermeulen architecten (c) Michiel De Cleene
Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort, De Smet Vermeulen architecten (c) Michiel De Cleene
Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort, De Smet Vermeulen architecten (c) Michiel De Cleene
Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort, De Smet Vermeulen architecten (c) Michiel De Cleene
Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort, De Smet-Vermeulen Architecten, Gent © Frederic Vercruysse
Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort, De Smet-Vermeulen Architecten, Gent © Paul Vermeulen
Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort, De Smet-Vermeulen Architecten, Gent © Henk De Smet
Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort, De Smet-Vermeulen Architecten, Gent © Frederic Vercruysse
Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort, De Smet-Vermeulen Architecten, Gent © Frederic Vercruysse

Het Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort door De Smet Vermeulen architecten moet het sluitstuk worden van de heraanleg van het Gentse Emilius Seghersplein en het park Luizengevecht. De ingang voor het publiek bevindt zich op de hoek van het plein en het park, om zo deze verbinding meer gewicht te geven.

De wens om de dokterskabinetten voor patiënten en dokters apart te ontsluiten leidde tot een plattegrond met lichthoven. Er is voldoende daglicht, zonder overmatige blootstelling aan de zon. Daarbovenop brengt de getrapte volumetrie op elke verdieping andere ruimtelijke thema's aan.

De wachtruimte geeft een goed overzicht van het park. Aan de parkzijde sluit het gebouw op de tuinen aan, die het de zon niet mag ontnemen. Aan de Bevrijdingslaan sluit het de gevelrij af. Het front aan het plein blijft discreet over de activiteit erachter, maar communiceert toch het openbare karakter.

Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Niels Theunis (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013.

Architectenbureau: 

De Smet Vermeulen architecten

Ontwerpers: 

Henk De Smet
Peter Geens
Paul Vermeulen

Opdrachtgever: 

vzw Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Emilius Seghersplein

Nummer: 

16

Postcode: 

9 000

Gemeente: 

Gent

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2006

Datum oplevering: 

2010

Oppervlakte: 

1 509 m²

Volume: 

6 035 m³

Totale bouwkost: 

1 966 681 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 303 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

BAS Dirk Jaspaert Moens Engineering

Hoofdaannemers: 

electro Chauffage nv Vandenbussche Delco
liften Bral Thyssen krupp

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners